Hogyan épülnek fel a webcímek

Ha új vagy a világhálón, vagy nem ismered annyira a világháló működését és a vonatkozó nyelvezetet, akkor azt gondolhatod, hogy a világháló csak weboldalakból áll. Nyilvánvaló, hogy ennél egy kicsit összetettebb. Internetes alapismeretek sorozatunkban elmagyarázunk néhány alapismeretet, ma pedig azt nézzük meg, hogy mit írsz be a böngésződbe. A nyelv fontos, és még itt a Dataprovider.com-nál is, ahol naponta foglalkozunk mindennel, ami a webhez kapcsolódik, néha még mindig összezavarodunk: mi az a domain? Mi az a hostnév? Weboldalnak, hosztnévnek vagy domainnek nevezzem?

Nézzük meg tehát, hogy mi áll a böngésző tetején, amikor meglátogatunk egy weboldalt. Az egészet Uniform Resource Locator (URL) néven ismerjük. Az URL általában a protokollal kezdődik (http vagy https), majd az aldomainnel (pl. www vagy shop), aztán a domain, amelyet a felső szintű domain (TLD; pl. .com vagy .de) követ. Az aldomain és a domain együtt alkotják az úgynevezett hostnevet.

A webcímek felépítése

Aldomainek

Nézzük először az aldomaineket. Webhelytulajdonosként általában kiválaszthatja, hogy milyen szöveget használjon aldomainként. Egyetlen aldomain címke legfeljebb 63 karakter hosszú lehet, de használhat több aldomaint is (pl. blog.shop.wildthings.com), amíg a teljes hostnév nem haladja meg a 255 karaktert.

Az aldomaint gyakran használják egy webhely egy verziójának tesztelésére. Ezek a webhelyek aztán új bővítmények kipróbálására vagy új frissítések kipróbálására használhatók, mielőtt azokat közzéteszik. Az aldomaineket szintén népszerűen használják egy webhely mobilverzióinak (m.etsy.com), helyspecifikus webhelyeknek (usa.website.com) és egy webhely alrészlegeinek (blog.website.com) elkülönítésére.

Egy másik népszerű módja az aldomainek használatának az e-kereskedelmi vállalkozások létrehozása olyan aldomainek használatával, mint a store, shop, boutique, tienda stb. Egy e-kereskedelmi webhely gyakran igényel további funkciókat, például a pénzügyi tranzakciók megkönnyítését, ezért érdemes ezeket az oldalakat különböző aldomaineken létrehozni.

A leggyakoribb aldomain a www, amelyet olyan változatok követnek, mint a ww1, ww38 stb. A teljes szavakat használó aldomainek között népszerűek a blog, a shop, a store, a work és a job, de szó szerint bármi lehet aldomain, például adatainkban találkozhatunk a covid, a discuss vagy az gifts aldomainnel is.

Domainek

A domain az, amit regisztrál: egy egyedi, egyedi név, amelyet a weboldalához választ. A domain lehet csak egy karakter (pl. b.fit), de általában nem lehet hosszabb 63-nál (pl. queensnybedbugsroachantstermitesmiceratspestcontrolexterminator.com). Megnéztük közelebbről, hogy a karakterek száma alapján melyik országban a leghosszabb a domain hossza. A kutatásba bevont 51 ország között az átlagos domainhossz 8,2 (Kína) és 13,1 (Németország) között mozog. A németek híresek arról, hogy őrülten hosszú szavakat alkotnak pusztán főnevek összeadásával, így talán nem meglepő, hogy átlagosan náluk a leghosszabbak a domainnevek is. Kínában a számok gyakran szerepelnek a domainnevekben, mivel szerencsét hozónak tekinthetők, az adatbázisokkban szereplő, legalább egy számot tartalmazó domainek közel 50%-a kínai, ami talán magyarázatot ad a rövidebb domainnevekre.

Az átlagos karakterszám alapján kiválasztott országok

Felső szintű domainek

A felső szintű tartományok (TLD-k) a tartománynév után beírt betűk. A TLD-k között megkülönböztethetünk általános TLD-ket, például com, net, org, biz, info és országos szintű domaineket, például ik, de, nl, cl, au stb. Ezeken felül az évek során új általános TLD-k is megjelentek, mint az xyz, travel, community, valamint a geo TLD-k, mint a london, tirol, nyc (a városokról és az új TLD-kről korábban írtunk).

A jelenleg aktív oldalakra összpontosító adatainkból egyértelműen látszik, hogy a legnagyobb TLD messze a .com (a kereskedelmi domain rövidítése), de ezután következik az országos legfelső szintű domain, nevezetesen a .de, amelyet a .net, .org, .uk, .cn és .ru követ.

A legnagyobb TLD-k szófelhője (a méret a log-transzformált adatokon alapuló relatív gyakoriságot tükrözi)

Remélhetőleg ez a bejegyzés segített jobban megérteni a webcímet alkotó különböző részeket, és most már tudja, mi a különbség a domain és a hostnév között. Természetesen, ha döntést kell hoznod arról, hogy milyen domainnevet válassz, és melyik TLD lehet a megfelelő számodra, itt kaptál néhány információt az átlagos hosszúságról és arról, hogy melyek a legnagyobb TLD-k. A kérdés az: ki akarsz tűnni vagy be akarsz illeszkedni?