Mi a különbség a TLS és SSL között?

TLS és SSL mind kriptográfiai protokollok, amelyek biztonságos kommunikációt biztosítanak a hálózatok között. Az SSL (Secure Sockets Layer) volt az első biztonsági protokoll, amelyet a webes alkalmazásokhoz használtak, míg a TLS (Transport Layer Security) az SSL utódja, és a modern biztonsági protokollok közé tartozik.

A fő különbség a két protokoll között az, hogy a TLS a biztonsági rések javítása és a fejlesztési folyamat következő generációjának bevezetése érdekében jött létre az SSL protokoll utódaként. A TLS a következő változatokat tartalmazza:

  • TLS 1.0: Az első TLS változat, amely támogatja az SSL 3.0 protokollt.
  • TLS 1.1: Ez a verzió a TLS 1.0-nak az SSL 3.0-s biztonsági réseit javította ki.
  • TLS 1.2: Ez a verzió még tovább javította a TLS biztonságát, és lehetővé tette a modern kriptográfiai algoritmusok használatát.
  • TLS 1.3: Ez a verzió a legújabb TLS változat, amely még nagyobb biztonságot nyújt, kiszolgálók és kliensek közötti kommunikáció alatt kevesebb kézmozdulatot igényel, és támogatja a korábbi változatokkal történő visszafelé kompatibilitást.

Másik fontos különbség az SSL és TLS között, hogy a TLS-t általában biztonságosabbnak tartják, mint az SSL-t, mivel a TLS a kriptográfiai algoritmusok fejlesztése és javítása során felismert biztonsági réseket javította ki. Az SSL-t már nem javítják, így a használata már nem javasolt, és a legtöbb böngésző már nem támogatja.

Összefoglalva, a TLS a modern és biztonságos protokoll, míg az SSL elavult és a biztonságát már nem tartják megfelelőnek. Az SSL helyett javasolt a TLS használata minden olyan esetben, amikor biztonságos kommunikációra van szükség a hálózatok között.