Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat

Az osztott tárhely nagyszerű kis, mérsékelt forgalmú weboldalak számára, de kezdő tárhelycsomagként soha nem fogja ugyanazt a sebességet és teljesítményt nyújtani, mint a VPS, a felhő vagy a dedikált szerver. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tehet a megosztott tárhelyen működő webhely felgyorsítása érdekében, ha a betöltési és válaszidők lassúak. Ha a webhelye sebességének optimalizálásának módjait keresi, itt van, hogyan teheti meg.

Miért fontos a webhely sebessége

A Google alapvető algoritmusa mostantól több, a sebességgel kapcsolatos tényezőt is figyelembe vesz, amikor a webhelyeket rangsorolja a keresési eredményekben. Anélkül, hogy belemennénk a finomabb részletekbe, ezek lényegében azt jelentik, hogy milyen gyorsan töltődik be az oldal a felhasználó böngészőjében, és milyen gyorsan reagál a weboldal az interakciókra, például amikor a felhasználó információt küld be, vagy rákattint egy linkre. A gyenge teljesítmény bármelyik esetében hatással lehet a rangsorolásra, és ezáltal a weboldal látogatóinak számára.

Ugyanakkor a webhelyfejlesztés, a tárhelyszolgáltatás és a csatlakoztatott eszközök terén elért fejlődés azt jelenti, hogy a modern felhasználók elvárják, hogy a webhelyek szinte azonnal megjelenjenek és válaszoljanak. A lassú oldalakkal szembeni tolerancia ennek következtében csökkent, és néhány másodperces késedelem után a legtöbb felhasználó elhagyja a weboldalt.

Miért fontos a weboldal sebessége osztott tárhelyen

A legfontosabb különbség a megosztott és más típusú tárhelyek között az, hogy a szerver erőforrásait az összes weboldal megosztja egymással, és ez korlátozza a rendelkezésre álló tárhelyet, RAM-ot és CPU-t. Bár ezek általában elegendőek a kisebb webhelyek számára, ha nagy a forgalom, a sebesség és a teljesítmény csökkenhet. Ami súlyosbíthatja a problémát, ha a szerveren lévő más webhelyek is elfoglaltak ugyanabban az időben, mivel ez hatással lehet mindenki másra.

Hogyan lehet felgyorsítani egy megosztott weboldalt Hogy felgyorsítsa megosztott tárhelyes weboldalát, és minimalizálja a korlátozott erőforrások és a zajos szomszédok hatását, íme néhány dolog, amit megtehet.

Engedélyezze a gzip tömörítést

A webhely sebességét az befolyásolja, hogy mennyi adatot küld és fogad. A Gzip tömörítés akár 90%-kal csökkenti ezt az adatmennyiséget, és így csökkenti a webhely betöltési és válaszadási idejét. A gzip tömörítést bekapcsolhatja a vezérlőpanelen vagy a .htaccess fájl szerkesztésével.

Használja a gyorsítótárazást

A weboldalak statikus és dinamikus elemekből állnak. A statikusak azok, amelyek mindig ugyanazok maradnak, míg a dinamikusak (pl. az idő és a dátum megjelenítése) változnak. A gyorsítótárazással a statikus fájlok másolatainak a szerveren kívüli tárolását értjük, hogy azok gyorsabban betölthetők legyenek. A leggyakoribb tárolási hely a felhasználó eszközén van, általában a böngésző gyorsítótárában. Egyes vezérlőpanelek lehetővé teszik, hogy egyszerűen bekapcsolja a webhely gyorsítótárazását. Ha ez nem lehetséges, egyes bővítmények ugyanezt a feladatot elvégzik.

Szükségtelen bővítmények eltávolítása

A bővítmények növelik a webhelye és a felhasználó böngészője között küldött adatok mennyiségét. Ha sok van belőlük, a felhalmozott hatás akadályozhatja a betöltési és válaszidőt. Ha a bővítmények nélkülözhetetlenek, akkor tartsa meg őket. Ha azonban nem azok, akkor javíthatja a teljesítményt, ha törli őket. Azokat a deaktivált bővítményeket is törölje, amelyeket nem használ. Találhat olyan alternatív bővítményeket is, amelyek kevésbé befolyásolják a sebességet.

Telepítsen egy áramvonalas sablont

Ahogy a weboldalak egyre fejlettebbé váltak, a fejlesztők egyre kifinomultabb témákat hoznak létre. Bár ezek sokkal több lehetőséget kínálnak a webhely megjelenése és funkciói tekintetében, adatigényesek lehetnek, és sokkal tovább tart a betöltésük. Ha a témája több funkcióval és opcióval rendelkezik, mint amire szüksége van, egy könnyebb téma segíthet a sebesség növelésében.

CDN használata

A webhely sebességét az is befolyásolhatja, hogy az adatoknak milyen hosszú utat kell megtenniük az interneten, hogy eljussanak a felhasználó böngészőjéhez. A CDN egyfajta gyorsítótár, amely a webhely statikus elemeit a világ különböző földrajzi pontjain lévő szervereken tárolja. A CDN-ek fizetős szolgáltatások, de segíthetnek a nemzetközi ügyfelekkel rendelkező webhelyeknek abban, hogy világszerte jobban teljesítsenek.

Képek optimalizálása

A képek a legnagyobb fájlok közé tartoznak a webhelyen, és a modern webhelyek, különösen az online áruházak, általában sok ilyennel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy befolyásolják a webhely betöltési sebességét. A képek optimalizálásával csökkentheti a hatást. Ehhez győződjön meg arról, hogy a képek .jpg vagy .png formátumúak, és nem nagyobbak 72 dpi-nél. Ezenkívül győződjön meg róla, hogy a témához megfelelő méretű képeket tölt fel, hogy ne generálódjanak automatikusan átméretezett másolatok. Használhat pluginokat, amelyek elvégzik a képoptimalizálást Ön helyett.

Lazy betöltés használata

A lazy load technológia egy másik módja a képek optimalizálásának, mivel a képbetöltést szakaszolja, így biztosítva, hogy azok töltődjenek be először, amelyeknek láthatónak kell lenniük a képernyőn. A fold alatti képeket addig visszatartja, amíg minden más be nem töltődik, és a felhasználó nem görget lefelé. Ha a téma nem tartalmazza a lusta betöltést, akkor egy bővítményt is használhatsz a lusta betöltés megvalósításához.

Optimalizálja adatbázisát

A legtöbb weboldal adatbázisokra támaszkodik a weboldal tartalmának tárolásához. A számítógéphez hasonlóan az adatbázis is eltömődhet felesleges tartalommal, például régi bejegyzési vázlatokkal és spam hozzászólásokkal. Egy adatbázis-optimalizáló bővítmény hatékonyabban tudja működtetni az adatbázisát. Kicsit olyan, mintha defragmentálnád a merevlemezedet.

Igazi sebességnövelést szeretne? Frissítsen jobb tárhelyre

Ha valóban szeretné felgyorsítani weboldalát, akkor a legjobb megoldás egy erősebb tárhelymegoldásra való váltás. Az osztott tárhelyhez képest a legkézenfekvőbb lépés a VPS, azaz a virtuális privát szerver. Ez tökéletesen működik mindenféle weboldallal, például a WordPress-szel; weboldalát könnyedén áthelyezheti rá, és továbbra is használhatja az olyan vezérlőpaneleket, mint a cPanel. A legjobb az egészben, hogy csak néhány font többletköltséget jelent havonta, de egy mini dedikált szerver teljes teljesítményét és sebességét biztosítja.