Mit jelent egy inode?

a webtárhely-szolgáltatásban, különösen a Unix-alapú szervereket kínáló tárhelyszolgáltatóknál találkozhatott már az “Inode” kifejezéssel. Mit jelent? Mit jelent az Inode, és mi az alkalmazási területe?

A Linux operációs rendszer MINDENT fájlként kezel. Legyen szó hozzá csatlakoztatott hardvereszközről, mappákról vagy médiafájlokról. Egyszerűen így van programozva, hogy így működjön. Minden Inode tartalmazza az adattípust, amely könyvtárként, szöveges fájlként, multimédia fájlként vagy eszközként határozza meg. Az Inode-on belül tárolt további információk a méret, az engedélyek, a tulajdonjog és az utolsó módosítás dátuma. Ezen metaadatok összességét indexcsomópontnak vagy röviden Inode-nak nevezik.

A rendszerben tárolható Inode-ok száma a Unix FileSystem beállítása során kerül beállításra. Az Inode-ban található információk típusa meghatározó tényező a Unix rendszerben. Ha ez nem létezne, akkor csak tárolóegységeket látnánk, amelyeknek többé-kevésbé semmi jelentőségük sincs számunkra. Az egyes fájlok metaadatainak tárolása mellett az Inode-ok tartalmazzák a fájl méretére és helyére vonatkozó információkat is.

Zavaros volt a magyarázat? Íme egy tömör összefoglaló: Inode-nak tekinthetünk mindent, ami a cPanel-fiókunk FileManagerében található - legyen az fájl vagy könyvtár. Az Inode-számot a cPanelen belül is láthatod, a “Statisztikák” rész alatt, a jobb oldalon, az “Általános információk” rész alatt.

Lényeges, hogy nyomon kövesse az Inode-ok számát a fiókjában. A nagy Inode-szám teljesítményproblémákat okozhat, mivel minden egyes fájl megnyitásakor a kernel elkezdi olvasni azt. Minél több fájl/mappa van a fiókban, annál több erőforrást használ fel az operációs rendszer magja az olvasáshoz/kivitelezéshez. Ez a körülmény szükségessé tette, hogy a webtárhely-szolgáltatók korlátozzák ezt az erőforrást (Inode-használat), különösen a megosztott tárhely-csomagjaiknál, hogy stabil környezetet tartsanak fenn az ügyfelek számára.

A magas Inode-szám további hátrányai a következők:

  • Problémák merülhetnek fel a fájlok feltöltésével kapcsolatban a fiókjában/weboldalakon.
  • Megszűnhet az e-mailek fogadása.
  • Fiókja erőforrás-kihasználtsága megnő, ami webhelyei teljesítményének romlását eredményezi.