Híreink & bejegyzéseink

Webtárhely: mi az és hogyan működik? blog OG kép

Webtárhely: mi az és hogyan működik?

Amennyiben valaki weboldalt szeretne magának vagy vállalkozásának, ahhoz a megfelelő domain név mellé webtárhelyre is szüksége lesz. Ez biztosít helyet ugyanis a honlap tartalmának, illetve segíti a működéshez kapcsolódó igények kiszolgálását.

Honlapkészítés: az első lépés a webtárhely-választás blog OG kép

Honlapkészítés: az első lépés a webtárhely-választás

Saját honlapot szeretnénk készíteni vagy készíttetni? Akkor a megfelelő domain név kiválasztása és lefoglalása mellett a megfelelő webtárhely kiválasztása az első lépések egyike. Utóbbi különösen fontos ahhoz, hogy leendő honlapunk maximálisan kiszolgálja vásárlóink és ügyfeleink igényeit.

Megjelent a Rocky Linux 8.9 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 8.9

Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Rocky Linux 8.9 hivatalosan is megjelent és letölthető. Ez a legújabb verzió támogatja az x86-64 és az aarch64 architektúrákat is. Nagyon ajánljuk a Rocky Linux dokumentációban található kiadási megjegyzések átolvasását, mivel azok döntő fontosságú részleteket tartalmaznak az ismert hibákról és a kiadásban végrehajtott jelentős változásokról.

Megjelent a Rocky Linux 9.3 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 9.3

Megérkezett a Rocky Linux 9.3, amely jelentős biztonsági fejlesztéseket és frissített fejlesztői és rendszerkezelői eszközöket hoz magával. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon az új funkciókról!

AlmaLinux 8.9 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 8.9 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány örömmel jelenti be az AlmaLinux OS 8.9, kódnevén “Midnight Oncilla” várva várt kiadását.

Webtárhely szolgáltatások: melyiket válasszam? blog OG kép

Webtárhely szolgáltatások: melyiket válasszam?

Saját honlapot szeretnénk, de nem tudjuk, hogy melyik webtárhely-szolgáltatót válasszuk hozzá? Amennyiben jól akarunk dönteni, elengedhetetlen tisztában lenni azzal, hogy egyáltalán mit kell tudnia egy jó webtárhelynek! Ezek ismeretében sokkal egyszerűbb lesz a választás:

Megjelent a CloudLinux OS 9.3 blog OG kép

Megjelent a CloudLinux OS 9.3

A CloudLinux OS csapata örömmel jelenti be új 9.3-as verziónk megjelenését, amely számos frissítést és fejlesztést tartalmaz ügyfeleink számára. Külön örömünkre szolgál, hogy bevezették a cPanel támogatását ebben a verzióban, amely minden eddiginél egyszerűbbé teszi a felhasználók számára fiókjaik és webhelyeik kezelését.

AlmaLinux 9.3 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 9.3 elérhető

A RHEL 9.3 kiadását követően az AlmaLinux 9.3 is megjelent, amely a fokozott biztonságra, valamint a fejlesztői és rendszereszközök frissítésére összpontosít.

Hogyan készítsünk egy WordPress weboldalt? blog OG kép

Hogyan készítsünk egy WordPress weboldalt?

A CMS rendszerek közül a WordPress magasan kiemelkedik a sorból. Ha valaki egy megfizethető, könnyen kezelhető, mégis nagyon sokoldalú megoldásra vágyik, akkor ez a tartalomkezelő rendszer kiváló választás lehet.

Mi az SSL tanúsítvány és miért van rá szükségünk? blog OG kép

Mi az SSL tanúsítvány és miért van rá szükségünk?

Az SSL a Secure Sockets Layer rövidítése. Egy olyan biztonsági tanúsítványról van szó, ami biztosítja, hogy a weboldalt kiszolgáló szerver, valamint a látogató böngészője közötti kapcsolat, illetve adatáramlás titkosított legyen.

Minden, amit tudni kell az AlmaLinux operációs rendszerről blog OG kép

Minden, amit tudni kell az AlmaLinux operációs rendszerről

Az AlmaLinux egy stabil és ingyenes Linux-változat, amelyet a CentOS közvetlen utódjaként terveztek. Az AlmaLinux érdekes operációs rendszer vállalkozások és magánfelhasználók számára, mivel elkötelezett közösséggel rendelkezik, és binárisan kompatibilis a Red Hat Enterprise Linuxszal.

Mit kell tudni az e-kereskedelmi oldalak készítéséről? blog OG kép

Mit kell tudni az e-kereskedelmi oldalak készítéséről?

Az utóbbi években elképesztő iramú növekedést mutatott Magyarországon belül az online kereskedelem. Egyre többen szeretnének maguknak saját vállalkozást és webshopot, ami nem véletlen, hiszen az e-kereskedelem az egyik legkényelmesebb és legjövedelmezőbb formula.

Mi történik, amikor elküldünk egy e-mailt? blog OG kép

Mi történik, amikor elküldünk egy e-mailt?

Sok ember számára az e-mailek küldése és fogadása az egyik legfontosabb internetes szolgáltatás mind a magán-, mind az üzleti életben. Amit azonban sokan nem tudnak, az az, hogy mi történik valójában a dolgok technikai oldalán, amikor megírunk egy e-mailt, és rákattintunk a “küldés” gombra. Az e-mail küldése mögött álló protokollt SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) néven ismerjük. Az üzeneteket vagy IMAP-on vagy POP3-on keresztül hívjuk le. További programokat, például mail user agenteket és mail transfer agenteket is használnak. Ez az útmutató elmagyarázza, hogy milyen különböző szoftveres ügynökök állnak rendelkezésre, milyen szakaszokon megy keresztül egy e-mail a küldési folyamat során, és milyen típusú problémák merülhetnek fel a küldés során.

Mi az a osztott tárhely és hogyan működik? blog OG kép

Mi az a osztott tárhely és hogyan működik?

A hosting szolgáltatásoknak alapvetően két nagyobb csoportját tudjuk elkülöníteni egymástól, így beszélhetünk dedikált vagy megosztott típusokról. Hogy mi a különbség a kettő között, egyáltalán mit nevezünk megosztott hosting-nak? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk!

Ingyenes webtárhely: Tényleg érdemes kipróbálni? blog OG kép

Ingyenes webtárhely: Tényleg érdemes kipróbálni?

A webtárhelyek kapcsán gyakran felmerül, hogy minek adjunk értük pénzt, ha léteznek belőlük ingyenesek is? A kérdés bár jogos, valójában azonban nem helytálló, hiszen ebben a szegmensben az ingyenesség a legtöbbször csak egyfajta demójelleget takar.

Mi az a dedikált hosting és hogyan működik? blog OG kép

Mi az a dedikált hosting és hogyan működik?

A dedikált hosting vagy más néven dedikált szerver a webtárhelyek egy speciális típusa, amikor egy fizikai szerver kizárólag egy magánszemély vagy vállalkozás kiszolgálását végzi.

7 e-mail biztonsági kockázat, és hogyan védekezzenek ellenük blog OG kép

7 e-mail biztonsági kockázat, és hogyan védekezzenek ellenük

Kisvállalkozóként Ön is tudja, hogy cége sikere az adatok biztonságától függhet. De azt tudta, hogy az e-mail az egyik leggyakoribb belépési pont a kiberbűnözők számára? A Tessian szerint az adathalász-támadások 96%-a e-mailen keresztül történik. Ezért a kisvállalkozásoknak tisztában kell lenniük - és védekezniük kell a potenciális e-mail biztonsági kockázatokkal szemben.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő webtárhelyet? blog OG kép

Hogyan válasszuk ki a megfelelő webtárhelyet?

Egy saját weboldal alapja minden esetben a domain név és a webtárhely. Amennyiben egy megfelelő arculattal rendelkező, mondhatni komolyan vehető honlap elkészítése a cél, ezek hiányában nem lesz kivitelezhető.

A VPS-ekről pár szóban blog OG kép

A VPS-ekről pár szóban

Saját honlapot szeretnénk vagy egy meglévő számára akarunk biztonságosabb és gyorsabb hátteret? Ebben az esetben érdemes megismerkedni a VPS hosting kifejezéssel, ami rengeteg problémánkra lehet megoldás egyszerre.

Mi az az RSS? blog OG kép

Mi az az RSS?

Ez a bejegyzés a Really Simple Syndication, közismertebb rövidítései szerint RSS. Elmagyarázzuk, mi az RSS, hogyan működik, és mi a fő felhasználási területe a tartalom szindikálására.

Miért kell webtárhely egy honlaphoz? blog OG kép

Miért kell webtárhely egy honlaphoz?

Aki nem túl járatos a weboldalak működésében, az gyakran meglepődik rajta, hogy nemcsak domain névre van szükség egy honlap elkészítéséhez, hanem egy megfelelő tárhelyre is, aminek ugyanúgy megvannak a maga bérleti költségei.

Mire figyeljünk managed felhőszolgáltatásnál? blog OG kép

Mire figyeljünk managed felhőszolgáltatásnál?

Amikor a vállalkozások a felhőbe költöznek, nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő informatikai tapasztalattal vagy idővel ahhoz, hogy megfelelően gondoskodjanak az olyan feladatokról, mint a felügyelet, az optimalizálás és az erőforrás-kezelés, amelyek a felhőinfrastruktúra kezelésének szerves részét képezik. A megoldás a menedzselt felhőszolgáltatások választása, ahol ezeket és más feladatokat a szolgáltató látja el. Ahhoz azonban, hogy ez sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a vállalkozás a megfelelő felhőmegoldási partnert válassza. Itt elmagyarázzuk, mit kell keresnie egy menedzselt felhőszolgáltatóban.

Hogyan hat az SSL a SEO-ra? blog OG kép

Hogyan hat az SSL a SEO-ra?

Minden weboldal tulajdonosnak szem előtt kell tartania a keresőoptimalizálást, vagyis a SEO-t (Search Engine Optimization), hogy könnyen megtalálható legyen a keresőmotorokban. Az SSL (Secure Sockets Layer) pedig egy olyan biztonsági protokoll, amely az interneten keresztül történő adatátvitel során védi a felhasználók személyes adatait. De vajon hogyan hat az SSL a SEO-ra? Az alábbiakban megtudhatja, miért fontos a keresőoptimalizálás szempontjából.

CVE-2023-20593/Zenbleed blog OG kép

CVE-2023-20593/Zenbleed

2023. július 24-én az AMD biztonsági közleményt adott ki, amely a Zen2 számítógépes processzor mikroarchitektúrájában található sebezhetőséget tárta fel. Az AMD által “Cross-Process Information Leak”-nek nevezett sebezhetőséget “Zenbleed” néven is ismerik. A CVE-2023-20593 címkével ellátott és az AMD által közepesnek minősített probléma lehetővé teszi a támadó számára, hogy bizonyos körülmények között hozzáférjen a CPU által feldolgozott érzékeny információkhoz. A probléma az AMD Zen2 alapú processzorokon futó összes szoftvert érinti, beleértve a virtuális gépeket, homokozó dobozokat, konténereket és folyamatokat. A kihasználó szoftver valószínűleg elérhető, és várhatóan hamarosan előfordulnak majd a sebezhetőségen alapuló támadások.

A különböző IP-címosztályok magyarázata blog OG kép

A különböző IP-címosztályok magyarázata

A mai digitális világban az eszközök közötti kommunikáció elengedhetetlen a vállalkozások és a magánszemélyek számára egyaránt. Az e-mailek küldésétől a videók streamingjéig minden online tevékenységünk az eszközök közötti adatátviteltől függ. Itt jönnek képbe az IP-címek, amelyek lehetővé teszik az eszközök számára az egymással való kommunikációt, és biztosítják, hogy az adatok a megfelelő célállomásra kerüljenek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mik az IP-címek és a különböző osztályaik, miért nélkülözhetetlenek az eszközök közötti kommunikációhoz, és hogyan működnek.

Mi az a VPS hosting és hogyan működik? blog OG kép

Mi az a VPS hosting és hogyan működik?

Megbízható és minden igényt kielégítő hátteret keresünk weboldalunk számára? Ha igen, akkor már biztosan találkoztunk a VPS tárhely vagy VPS hosting kifejezésekkel, melyek elsőre talán nem tűnnek egyértelműnek, de aktuális cikkünkben most mindent összegyűjtöttünk, amit tudni kell róluk.

A DDoS-támadások legforgalmasabb hete a július 4-ei hét blog OG kép

A DDoS-támadások legforgalmasabb hete a július 4-ei hét

Annak ellenére, hogy a DDoS-támadások ma már mindennaposak az olyan napokon, mint a Cyber Monday, a Lumen DDoS mitigation szolgáltatás adatai azt mutatják, hogy 2021-ben és 2022-ben a július 4-i amerikai ünnepet közvetlenül megelőző napok voltak a DDoS-támadások legforgalmasabb hete. A Lumen 2022. negyedik negyedévi DDoS-jelentése egy másik dologra is fény derült, amely azt az előrejelzést tartalmazza, hogy 2023 folyamán a támadók úgy tervezik majd a támadásaikat, hogy azok egybeessenek a fontos fesztiválokkal és kulturális alkalmakkal.

Mi az a webtárhely és hogyan válasszuk ki a megfelelőt? blog OG kép

Mi az a webtárhely és hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Amennyiben saját honlapot szeretnénk készíteni – vagy készíttetni egy szakemberrel –, akkor elengedhetetlen hozzá megfelelő webtárhelyet vásárolni a domain név regisztráció mellé.

Milyen típusú SSL tanúsítványt válasszak? blog OG kép

Milyen típusú SSL tanúsítványt válasszak?

Az internetes forgalom biztonságának növelése érdekében a weboldalaknak SSL-tanúsítványt (Secure Sockets Layer) kell használniuk. Az SSL-tanúsítványok titkosítják a weboldalak és a felhasználók közötti adatforgalmat, ezzel megakadályozva az adatok illetéktelen elérését vagy módosítását. Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a különböző típusú SSL-tanúsítványokat, és segítünk eldönteni, melyik a legjobb választás az Ön számára.

SPF: Az e-mail hamisítás megelőzésének és ügyfelei védelmének kulcsa blog OG kép

SPF: Az e-mail hamisítás megelőzésének és ügyfelei védelmének kulcsa

A kiberbiztonsági fenyegetések egyre összetettebbé válása arra kényszerítette a szervezeteket, hogy extra óvintézkedéseket tegyenek, amikor ügyfeleik védelméről van szó a rosszindulatú szereplőkkel szemben. Ahogy a technológia folyamatosan fejlődik és bővül, a rosszindulatú szereplők támadásainak kockázata exponenciálisan nő. Az e-mail hamisítás és az ebből eredő biztonsági kockázatok megelőzésének egyik leghatékonyabb módja az SPF (Sender Policy Framework) rekordok bevezetése a szervezet e-mail kiszolgálórendszerében.

Mi az a tartalomszolgáltató hálózat (CDN)? blog OG kép

Mi az a tartalomszolgáltató hálózat (CDN)?

A CDN a “Content Delivery Network” (tartalomszolgáltató hálózat) rövidítése, amely szerverek csoportjára utal, amelyek képesek együttműködni. Ezek a szerverek földrajzilag vannak elosztva, hogy a tartalmat gyorsabban tudják online eljuttatni a világ minden táján. A CDN nem a tartalom tárhelye, ehelyett segít a tartalom gyorsítótárba helyezésében a hálózat szélén, javítva a weboldal teljesítményét a különböző régiókban.

Hogyan regisztrálhatok .hu-s domain nevet blog OG kép

Hogyan regisztrálhatok .hu-s domain nevet

Amennyiben egy vállalkozás magyar székhellyel rendelkezik, elsődlegesen a hazai piacra és vásárlókra koncentrál, akkor leendő weboldalához .hu végződésű domain név regisztrációja ajánlott.

Megjelent a CloudLinux OS 9.2 blog OG kép

Megjelent a CloudLinux OS 9.2

A CloudLinux OS csapata örömmel jelenti be a 9.2-es verzió megjelenését, amely számos változtatást és funkciót tartalmaz az AlmaLinux kiadásához képest. Ez az iteráció a munkaterhelések, alkalmazások és szolgáltatások különböző környezetekbe való racionalizálására törekszik, miközben könnyebbé teszi a kevesebb idő és erőfeszítés igénybevételével történő kezelésüket. Ezzel együtt a felhasználók olyan továbbfejlesztett biztonsági intézkedésekre számíthatnak, mint a SCAP profil és az Ansible tartalom, valamint a hatékonyabb rendszerellenőrzések a jobb biztonsági menedzsment és a megfelelőségi előírások szigorúbb betartása érdekében. A 9.2-es verzió emellett az alkalmazásfolyamokat is javítja a frissített fordítókkal, futásidejű nyelvekkel, adatbázisokkal és webkiszolgálókkal.

Fizetős vagy ingyenes webtárhely? Mikor és melyiket válasszuk? blog OG kép

Fizetős vagy ingyenes webtárhely? Mikor és melyiket válasszuk?

Egy honlap elkészítésekor a megfelelő domain kiválasztása után az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen tárhelyet válasszunk hozzá?

Megjelent a Rocky Linux 8.8 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 8.8

Örömmel tudatjuk, hogy a Rocky Linux 8.8 már elérhető x86-64 és aarch64 architektúrákra is. Felhívjuk figyelmét, hogy az alábbi információk tartalmazzák a lehetséges problémákat, valamint a verzióban található változások részletes listáját.

AlmaLinux 8.8 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 8.8 elérhető

Az AlmaLinux OS Foundation büszkén jelenti be az AlmaLinux OS 8.8 kódnevű “Sapphire Caracal” kiadás általános elérhetőségét!

Megjelent a Rocky Linux 9.2 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 9.2

Örömmel tudatjuk, hogy a Rocky Linux 9.2 már általánosan elérhető! Letölthető x86-64, aarch64 és s390x architektúrákra. Ha többet szeretne megtudni erről a verzióról, beleértve az ismert hibákat és egyéb változásokat, kérjük, olvassa el a Rocky Linux dokumentáció kiadási jegyzeteit.

Milyen előnyökkel jár egy professzionális e-mail cím blog OG kép

Milyen előnyökkel jár egy professzionális e-mail cím

Ha egyéni vállalkozó vagy kisvállalkozása van, akkor valószínűleg az ügyfelekkel, beszállítókkal és egyéb kapcsolatokkal való kapcsolattartás nagy részét e-mailben bonyolítja le. Az üzleti kommunikációhoz használt e-mail cím sokat elárul a vállalatáról, az e-mail tárhely minősége pedig fontos szerepet játszhat abban, hogy Ön szervezetten és a helyzet magaslatán maradjon. Itt azt vizsgáljuk meg, hogy az önfoglalkoztatóknak miért van szükségük professzionális e-mail tárhelyre.

AlmaLinux 9.2 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 9.2 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány örömmel jelenti be az új AlmaLinux OS 9.2 kiadását, melynek kódneve “Turquoise Kodkod”! Ez az új verzió a RHEL 9-hez használt forráskódból készült, és egy hosszú távon támogatott alaprendszert, valamint az alkalmazások és szolgáltatások széles köréhez való hozzáférést kínál. A fejlesztők sokszínű közössége fejleszti és tartja karban, akik biztosítják, hogy a felhasználók licencdíj fizetése nélkül is kiemelkedő nyílt forráskódú élményben részesüljenek. Ezzel a kiadással a felhasználók mostantól számos funkciót élvezhetnek, köztük a Docker és más konténertechnológiák támogatását, a SELinux és a firewalld integrációval javított biztonságot, valamint a felhőalapú telepítésekhez teljes körű Virtual Private Server (VPS) támogatást. Ezek a funkciók a rendszeres frissítésekkel együtt az AlmaLinux OS 9.2-t tökéletes választássá teszik mindazok számára, akik nagy teljesítményt és megbízható stabilitást keresnek az operációs rendszerükben.

7 tipp a digitális bennszülöttek megszólításához blog OG kép

7 tipp a digitális bennszülöttek megszólításához

A technológiai eszközök használata az új információk megszerzésére, a társadalmi életük nyomon követésére és az üzleti tranzakciók lebonyolítására természetes a munkavállalók új generációja számára. Ebben a cikkben 7 tippet osztok meg, amelyek segítségével megszólíthatja a digitális bennszülötteket.

A hálózati hozzáférést korlátozni nem lehet, figyelnetek jó lesz! blog OG kép

A hálózati hozzáférést korlátozni nem lehet, figyelnetek jó lesz!

Szinte évről-évre új szintre lép az internetes hálózati munkavégzés, amely a felhőalapú szolgáltatások megjelenésével csak tovább bonyolította a képet. A hálózati fejlődéssel párhuzamosan fejlődnek a hackerek is, akiknek különösen vonzó egy olyan terep, ahol milliószámra találhatnak személyes adatokat. A hálózati hozzáférést korlátozni szinte lehetetlen, mégis van remény azok számára, akik meg akarják védeni a saját és az ügyfélkörük adatait. A titok nyitja a felhasználói viselkedés elemzésében rejlik.

Hogyan válasszunk megfelelő e-mail szolgáltatót blog OG kép

Hogyan válasszunk megfelelő e-mail szolgáltatót

Az e-maileknek sokféle funkciója lehet, melyek közül a legfontosabb felhasználási mód az üzleti és a piaci a fogyasztókat kiszolgáló professzionális e-mail. Az e-maileken keresztüli marketing az értékesítésnek és a bevételek növelésének egyik legköltséghatékonyabb módja, mindemellett, az ügyfelekkel való kapcsolattartást is segíti. Meglehetősen sok időt és erőfeszítést igényel egy különleges, egyedi e-mail kampányt létrehozni, ezért nem árt, ha van a tarsolyunkban egy kis segítség is. Egy e-mail szolgáltató, vagy más néven ESP (E-Mail Service Provider), segíthet az üzleti leveleket előállítani, azokat egy adott ügyfélkörhöz eljuttatni, és mindemellett jövedelmező megoldásokhoz is hozzásegíthet.

A Let’s Encrypt ingyenes, de tényleg a legjobb megoldás? blog OG kép

A Let’s Encrypt ingyenes, de tényleg a legjobb megoldás?

A Let’s Encrypt egy nonprofit Hitelesítés Szolgáltató (Certificate Authority), melyet olyan internetes nagyágyúk alapítottak és támogatnak, mint az Electronic Frontier Foundation (FFF), a Mozilla és az Internet Security Research Group (ISRG). A kezdeményezés célja, hogy mindenki számára ingyenes SSL tanúsítványokat biztosítson, ezáltal téve biztonságosabbá az internetet.

Csináld jól elsőre – Válassz megfelelő domain nevet blog OG kép

Csináld jól elsőre – Válassz megfelelő domain nevet

Függetlenül a vállalkozásod jellegétől, a domain név választás az egyik legkritikusabb pontja az internetes márkaépítésednek. Meg kell bizonyosodj arról, hogy nem csak olyan domain nevet választasz, ami leírja üzleted célját, hanem olyat amire könnyű rákeresni is.

Osztott tárhely vs. dedikált tárhely blog OG kép

Osztott tárhely vs. dedikált tárhely

Ha zavarban vagy, hogy melyik webtárhely szolgáltatás a legjobb számodra, akkor a legjobb helyre jöttél! A lehetőségek széles választékát tekintve még a technikailag legügyesebb ügyfeleknek is szükségük lehet segítségre.

Fontos változások április 1-től a .hu Domainregisztrációs Szabályzatban blog OG kép

Fontos változások április 1-től a .hu Domainregisztrációs Szabályzatban

Jelentős változások lépnek életbe 2023. április 1-től a hazai Domainregisztrációs Szabályzatban, melyek inkább egyfajta finomhangolásnak tekinthetők és hosszabb távon a felhasználók érdekeit szolgálják.

A Red Hat 30 éves évfordulója blog OG kép

A Red Hat 30 éves évfordulója

A Red Hat Linuxot kiadó vállalat, a Red Hat, Inc. március 27-én ünnepelte megalapításának 30. évfordulóját.

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt tárhely viszonteladó céget választasz blog OG kép

Ezeket vedd figyelembe, mielőtt tárhely viszonteladó céget választasz

Amikor szeretnél belevágni egy tárhely viszonteladó vállalkozásba, nehéz lehet eldöntened melyik tárhelyszolgáltató céget válaszd. Manapság, amikor minden egyes cég 99 százalékos rendelkezésre állási időt ígér, még nehezebb eldönteni melyiket válasszuk. Meg kell bizonyosodj róla, hogy a tárhely viszonteladó céged nem csak a maximális rendelkezésre állási időről gondoskodik, de korlátlan erőforrásokról és szakszerű támogatásról is. Valami alapján biztos meg lehet hozni a helyes döntést.

350 millió domain aktív domain név volt 2022-ben blog OG kép

350 millió domain aktív domain név volt 2022-ben

A VeriSign bejelentette, hogy 2022 negyedik negyedévét 350,4 millió domain név regisztrációval zárta az összes felső szintű domain (TLD) tekintetében, ami 0,5 millió domain név regisztrációval, azaz 0,1%-kal több, mint 2022 harmadik negyedévében. A domain név regisztrációk éves szinten 8,7 millióval, azaz 2,6%-kal nőttek.

Milyen rugalmasságot kínál a VPS szolgáltatás? blog OG kép

Milyen rugalmasságot kínál a VPS szolgáltatás?

A VPS, vagyis a virtuális magánszerver szolgáltatás, többféle módon kínál rugalmasságot az üzleti és magánfelhasználók számára. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik az igényekhez való alkalmazkodásra és a változó körülmények közötti hatékony működésre. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy a VPS és rugalmasság milyen módon függ össze.

Miért érdemes VPS-t választani? blog OG kép

Miért érdemes VPS-t választani?

Manapság egyre több vállalkozás és magánszemély választja a VPS-t (Virtual Private Server) mint hosting megoldást. De miért érdemes VPS-t választani, és mi a különbség más hosting szolgáltatásokhoz képest? Nos, a VPS előnyei számosak, és ebben a bejegyzésben bemutatjuk őket.

Mi az a VPS szolgáltatás? blog OG kép

Mi az a VPS szolgáltatás?

A VPS (Virtual Private Server) szolgáltatás egy olyan erőforrás szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy saját, elkülönített szerveren futtassuk weboldalainkat és alkalmazásainkat. Ezzel szemben az osztott hosting esetén több weboldal osztozik egy közös szerveren, ami korlátozhatja az erőforrásokat és a teljesítményt. A VPS szolgáltatásokban lévő erőforrásokat kizárólag mi használjuk, ami magasabb teljesítményt és jobb biztonságot eredményez.

Miért fontos az SSL a weboldal biztonsága szempontjából? blog OG kép

Miért fontos az SSL a weboldal biztonsága szempontjából?

Az SSL, vagyis a Secure Sockets Layer egy titkosítási protokoll, amely a weboldalak és a felhasználók közötti adatok biztonságos átvitelét teszi lehetővé. Ezzel a protokollal létrehozott biztonságos kapcsolat gondoskodik arról, hogy a weboldalakon keresztül megosztott adatok, például személyes információk, jelszavak és bankkártya-adatok, védettek legyenek az illetéktelen hozzáférés ellen.

A webtárhely árak átlagos költségei blog OG kép

A webtárhely árak átlagos költségei

Amikor elkezdünk egy új weboldal létrehozását, gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyit érdemes költeni a webtárhelyre. A webtárhely árak széles skálán mozognak, és sok tényező befolyásolja azokat, mint például a tárhely mérete, a sávszélesség, valamint az extra szolgáltatások és támogatás. Kezdőként érdemes tudni, hogy az árak általában havidíjas alapon kerülnek meghatározásra, és az egyszerűbb csomagok akár már havi 500 Ft-tól is elérhetők.

Mindennapi titkosítás blog OG kép

Mindennapi titkosítás

Ha megkérdezed az embereket mire asszociálnak a titkosítás szóról, az információbiztonságot fogják említeni utoljára, ha egyáltalán eszükbe jut. Azok, akik vásárolnak internetes áruházakban és online bankolnak, a böngésző kijelzőjén látható lakatot fogják megnevezni, amikor biztosított (titkosított) kapcsolatot használnak.

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t? blog OG kép

Hogyan befolyásolják a domain nevek a SEO-t?

A domain nevek és az SEO, azaz keresőoptimalizálás, között szoros kapcsolat van. A domain név az a cím, amely alapján a felhasználók és a keresőmotorok, mint például a Google, megtalálják és azonosítják a weboldalat. A domain név választása befolyásolhatja a weboldal SEO-értékét, ami aztán hatással van a weboldal keresőmotorokban való megjelenésére és rangsorolására.

Mi az a domain név? blog OG kép

Mi az a domain név?

Domain név alatt azt a címet értjük, amely egy weboldal eléréséhez szükséges. A domain név egy egyedi és megkülönböztető azonosító, amely lehetővé teszi, hogy az interneten böngészve könnyedén megtaláljuk a keresett weboldalakat. Ez a név jelenti az oldal internetes címét, ami a böngészőben a weboldal címének megadásával érhető el.

WordPress: 20 éves évforduló blog OG kép

WordPress: 20 éves évforduló

A WordPress, a népszerű nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer betöltötte a 20. évét, és mindenki készül az ünneplésre! Először 2003. május 27-én adták ki, és azóta olyan hatékony webfejlesztési platformmá vált, amely ma az interneten található webhelyek 33,2%-át működteti. Ez a technológia forradalmasította az emberek online tartalom létrehozását, kezelését és közzétételét, megkönnyítve ezzel bárki számára a blogolást, a weboldal létrehozását vagy akár egy online vállalkozás fejlesztését. Ebből az alkalomból a WordPress közösség olyan eseményekkel ünnepel, mint virtuális konferenciák, podcastok, kódolási kihívások és sok más. Nagyszerű látni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a blogszoftver, milyen nagy hatással volt az internetre mindössze 20 rövid év alatt. Igyunk a WordPress innováció újabb 20 évére!

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató blog OG kép

Osztott vs VPS tárhely: Átfogó útmutató

Akár újratervezi az oldalát, akár először állítja össze, meg akarja találni azt a tárhelyszolgáltatást, amely a legnagyobb lehetőséget kínálja az oldal sikeressé tételéhez. Az egyik döntés, amelyet meg kell hoznia, az osztott és a virtuális privát szerver (VPS) tárhelyek közötti választás.

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat blog OG kép

A WordPress korábbi sablonjai mostantól helyileg tárolják a Google fontokat

A WordPress munkatársai bejelentették, hogy a régebbi alapértelmezett témák frissültek, és mostantól helyben csomagolják a Google Fonts-ot. Ezt megelőzően a betűtípusokat a Google CDN-ből töltötték le, és ez volt eddig a leggyorsabb módszer. Azonban egy weboldalra a GDPR szabályainak megsértése miatt bírságot szabtak ki a Google által hosztolt betűtípusok használata miatt, és ez komoly aggodalomra adott okot.

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla! blog OG kép

Elveszíted, ha nem készítesz biztonsági mentést róla!

Ó, azok a híres utolsó szavak: “Majd valamikor készítek biztonsági másolatot”. Hány dokumentum, fénykép, videó és miegymás pusztult el értelmetlenül, veszett el örökké, mert az a “valamikor” sose jött el. Az adataid csak egy merevlemez meghibásodásnyira vannak attól, hogy elvesszenek.

Mi az a 404: Nem található hiba? blog OG kép

Mi az a 404: Nem található hiba?

Rákattint egy linkre, de ahelyett, hogy a kívánt oldalra jutna, egy hibaüzenet jelenik meg, hogy a kért oldal nem elérhető. Valami olyasmi, hogy “404 Not Found” vagy “404 Nem található”. A 404-es hiba a szabványos HTTP státuszkód. Az üzenetet az online jelenlét webszerveréről küldi a HTTP-kérést küldő webböngészőnek (általában a látogatónak). A böngésző ezt követően megjeleníti ezt a hibakódot.

Mi az a HTML nyelv? blog OG kép

Mi az a HTML nyelv?

A HTML jelentése HyperText Markup Language, amely a weboldalak fejlesztésének szabványos jelölőnyelve. Ez a webfejlesztés alapvető és létfontosságú lépése. Megvilágítja a weboldalak felépítését és szerkezetét. A HyperText a “szöveg a szövegben” kifejezésre utal. A szöveg egy linket tartalmaz. Ha rákattint egy linkre, amely egy új weboldalra vezet, akkor hipertextre kattintott. Ez egy módszer két vagy több weboldal (HTML-dokumentum) összekapcsolására. Markup nyelv beszél egy számítógépes nyelv, amely arra vállalkozik, hogy elrendezés a hatás és a formázási konvenciók egy szöveges dokumentum. Ez a nyelv a szöveget dinamikusabbá teszi. A szöveget táblázatokká, képekké és linkekké változtathatja.

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót blog OG kép

A cPanel bemutatja a régóta várt Manage Team funkciót

A cPanel, a legnépszerűbb szerver- és webhelykezelő platform bejelentette a Manage Team funkció megjelenését. Ezt a funkciót már egy ideje kérték, és most a vállalat “kísérleti funkció” állapotban vezeti be.

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja blog OG kép

Dubaiban megnyílik a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontja

Shaikh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum hivatalosan is elindította a Data Hub Integrated Solutions LLC zöld adatközpontját, amelyet a Guinness World Records a világ legnagyobb napenergiával működő adatközpontjának nevez.

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája blog OG kép

Almalinux vs Rocky Linux: CentOS alternatívák csatája

A CentOS Linux régóta népszerű választás volt az ingyenes és nyílt forráskódú Linux-disztribúciót kereső felhasználók körében. A Red Hat Enterprise Linuxon (RHEL) alapulva stabilitást és megbízhatóságot kínált egy könnyen használható csomagban. 2021-ben, közel 18 évnyi szolgálat után a CentOS bejelentette, hogy lejár az életciklusa, és többé nem lesz elérhető operációs rendszerként.

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések blog OG kép

Hogyan épülnek fel a HTTP kérések

A Hypertext Transfer Protocol (HTTP) egy olyan kommunikációs protokoll, amelyet a webkiszolgálók (pl. egy weboldal) és az ügyfelek (pl. az Ön böngészője) közötti kommunikációra használnak az interneten.

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni blog OG kép

2026-ra az új digitális üzleti modellek és a digitális termékek/szolgáltatások a szolgáltatók bevételeinek 40%-át fogják kitenni

Az IDC szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség (APeJ1) gazdasági kilátásai 2023-ra a globális átlaghoz képest viszonylag pesszimisták. A térségben működő vállalkozások 2022 folyamán stabilan fenntartották az informatikai kiadási terveket, miközben beruházásokat hajtottak végre a digitális felkészültség érdekében. A jövőben a szervezetek hangsúlyt fektetnek digitális átalakítási projektjeikre, és jó hírű IT-szolgáltatókkal fognak együttműködni, hogy biztosítsák e kezdeményezések sikeres kimenetelét.

  1. APEJ: Ázsia-csendes-óceáni térség Japán nélkül 

Mi az a Markup Language? blog OG kép

Mi az a Markup Language?

A jelölőnyelv (markup language) a dokumentum tartalmának egyértelműsítésére szolgáló számítógépes nyelv. A számítógépes szöveg feldolgozására, meghatározására és ember által olvasható formában történő bemutatására tervezték. Meghatározza a szöveg formázására használt kódot, beleértve azt a stílust és elrendezést, amelyet a programozó a dokumentum megjelenítéséhez kíván. Ezen elemek meghatározásához címkéket használ.

Domain átregisztráció pár lépésben blog OG kép

Domain átregisztráció pár lépésben

Egy nagyszerű weboldal létrehozásának egyik első lépése a megfelelő domain név kiválasztása. A népszerű domainnevek gyorsan elkelnek. Ezért, ha már kitaláltál egy tetsző nevet, használd a domain név keresőnket, hogy megbizonyosodj arról, hogy az még nem foglalt, vagy próbáld meg megvásárolni azt annak tulajdonosától.

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók? blog OG kép

Digitális bennszülöttek vagy digitális bevándorlók?

A “digitális bennszülött” és a “digitális bevándorló” kifejezéseket Marc Prensky találta ki. Azt hirdette, hogy a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók különböző módon érzékelik és használják a technológiát, valamint a tanulásban. Az e személyek közötti különbségekkel foglalkozik ez a cikk.

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ blog OG kép

A PHP használók több mint 61%-a nem támogatott PHP-verziókat használ

A Zend 2023 PHP Landscape Report, a Perforce Software által a PHP-környezetről évente készített elemzésből kiderült, hogy a PHP-közösségen belül a válaszadók több mint 61%-a használ legalább egy, már nem támogatott PHP-verziót. A több mint 100 főt foglalkoztatóknál ez az arány 66% körülire nőtt.

Mi az a GDPR és hogyan érinti a weboldalakat? blog OG kép

Mi az a GDPR és hogyan érinti a weboldalakat?

A személyes adatok a modern internetes világ legfontosabb „fizetőeszközei”, ezért nem meglepő, hogy egyre szigorúbb törvények próbálják meg szabályozni kezelésüket, illetve felhasználásukat egyaránt.

3702264 domainnel zárja a 2022-es évet az EURID blog OG kép

3702264 domainnel zárja a 2022-es évet az EURID

A napokban az EURid közzé tette a 2022 negyedik negyedévi jelentését1 a regisztrát domain nevekről, amelyben 186 117 új domainnév regisztráció szerepel. Luxemburg vezeti a regisztrációs növekedés tekintetében az országok listáját +15,9%-kal, míg az általános megújítási arány 78% maradt.

Támadók aktívan kihasználják a javítatlan CWP hibát blog OG kép

Támadók aktívan kihasználják a javítatlan CWP hibát

Rosszindulatú hackerek elkezdték kihasználni a CVE-2022-44877 kritikus sebezhetőséget a CentOS Web Panel (CWP), egy népszerű ingyenes, zárt forráskódú web-hosting felület nem javított verzióiban.

Az európai ccTLD-k iránti kereslet nőtt 2022 harmadik negyedévében blog OG kép

Az európai ccTLD-k iránti kereslet nőtt 2022 harmadik negyedévében

Megjelent a CENTRstats Global TLD Report 3/2022-es kiadása1. A jelentés az összes felső szintű domain (régi gTLD-k, új gTLD-k és ccTLD-k) globális helyzetét és regisztrációs trendjeit mutatja be, különös tekintettel az európai ccTLD-piacra.

  1. https://stats.centr.org/stats/global 

Mik azok az SSL tanúsítványok blog OG kép

Mik azok az SSL tanúsítványok

Talán már észrevette, hogy a webcímeken gyakran a HTTP protokoll helyett a HTTPS protokoll jelenik meg, és a böngészője egy lakatot jelenít meg az URL-cím előtt, jelezve, hogy a kapcsolat biztonságos. Bár ez a biztonság érzetét kelti, felmerül a kérdés, hogy ez pontosan mit is jelent, és hogyan védi a kapcsolatot.

A legfontosabb kiberbiztonsági fenyegetések 2023-ban blog OG kép

A legfontosabb kiberbiztonsági fenyegetések 2023-ban

A technológia fejlődése nem csak a társadalom számára nyújt lehetőségeket, hanem a kiberbűnözők számára is új támadási módokat biztosít. Nemcsak minden új technológiának vannak sebezhető pontjai, amelyeket ki lehet használni; a hackerek maguk is kifinomult technológiát használnak fel bűncselekményeik végrehajtásához. Itt megvizsgálunk néhányat a legfontosabb biztonsági fenyegetések közül, amelyekre 2023-ban érdemes odafigyelni.

Linux backdoor malware fertőzi a WordPress-alapú weboldalakat blog OG kép

Linux backdoor malware fertőzi a WordPress-alapú weboldalakat

A Dr. Web csapata felfedezte a Linux.BackDoor.WordPressExploit.1 nevű, a WordPress CMS-en alapuló weboldalfeltörő eszközt. A program a WordPress különböző bővítményeiben és témáiban található 30 sebezhetőséget használja ki.

Hogyan épülnek fel a webcímek blog OG kép

Hogyan épülnek fel a webcímek

Ha új vagy a világhálón, vagy nem ismered annyira a világháló működését és a vonatkozó nyelvezetet, akkor azt gondolhatod, hogy a világháló csak weboldalakból áll. Nyilvánvaló, hogy ennél egy kicsit összetettebb. Internetes alapismeretek sorozatunkban elmagyarázunk néhány alapismeretet, ma pedig azt nézzük meg, hogy mit írsz be a böngésződbe. A nyelv fontos, és még itt a Dataprovider.com-nál is, ahol naponta foglalkozunk mindennel, ami a webhez kapcsolódik, néha még mindig összezavarodunk: mi az a domain? Mi az a hostnév? Weboldalnak, hosztnévnek vagy domainnek nevezzem?

Megjelent a CloudLinux OS 9 blog OG kép

Megjelent a CloudLinux OS 9

A CloudLinux csapata elérhetővé tette a CloudLinux OS 9 verzióját, azonban ez a verzió egyelőre még nem támogatott cPanel vagy hasonló panelek alatt. Az új verzió elég sok újdonságot hoz, azonban a szokásos módon alapvetően a Red Hat / Almalinux 9-es verziójára épül.

.com áttekintés blog OG kép

.com áttekintés

Míg a .com eredetileg a “commercial” szóból származott, kereskedelmi weboldalak, cégek számára, mára a kereskedelmi fókuszon túl mindenféle weboldal használja ezt a végződést. Ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan használják jelenleg a .com tartományt, először is rögzítjük a választ, amelyet egy adott hostnév visszaküld. A több mint 160 millió regisztrált weboldalból körülbelül 40% elérhető weboldal, a maradék 60% pedig vagy átirányít (15%), megtagadja a hozzáférést (29%) vagy nem észlelhető (16%), ami azt jelenti, hogy a domain névnek nincs NS szervere regisztrálva, vagy nincs A rekordja - így csak parkoltatják a domain nevet.

7 ok amiért a WordPress még mindig az no1 választás blog OG kép

7 ok amiért a WordPress még mindig az no1 választás

A WordPress továbbra is a legnépszerűbb módja a weboldalak készítésének és a vállalkozók számára számos rendkívül hasznos eszközt kínál a weboldal működésének javítására. Ráadásul ingyenesen használható, könnyen kezelhető, és népszerűsége azt jelenti, hogy az interneten enciklopédikus tudásbázis áll rendelkezésre, amely minden tekintetben segítséget nyújt. Íme az okok, amiért ez az első számú választás az üzleti életben.

MBR partíciók átalakítása GPT formátumra blog OG kép

MBR partíciók átalakítása GPT formátumra

A Master Boot Record (MBR) partíció formátumot az újabb GUID Partition Table (GPT) szabvány váltja fel, de az MBR-t még mindig széles körben használják alapértelmezett formátumként. A GPT formátum a partíciós táblák számára számos előnnyel jár az MBR-rel összehasonlítva. A jelentősen nagyobb méretű (2T+) lemezek támogatása mellett gyorsabb és stabilabb rendszerindítást tesz lehetővé.

Munkaszüneti napok 2023 blog OG kép

Munkaszüneti napok 2023

A munkaszüneti nap olyan nap, amikor a dolgozóknek nem kell dolgozniuk, és az adott országban általában törvényileg kötelező érvényű. Az ilyen napok általában nem dolgoznak az üzletek, az irodák és más munkahelyek sem.

Biztonságos az FTP? blog OG kép

Biztonságos az FTP?

Világszerte naponta mintegy 30 000 hacker tör be weboldalakra, és 2021-ben a vállalatok 64%-a tapasztalt legalább egyfajta hacker támadást. Nem csoda, hogy megkérdezi, biztonságos-e az FTP. Többféle fájlmegosztási lehetőség közül választhatunk - FTP, SFTP, FTPS, HTTPS, SCP, többek között.

Affiliate marketing: Mi ez és hogyan kezdhetsz el pénzt keresni? blog OG kép

Affiliate marketing: Mi ez és hogyan kezdhetsz el pénzt keresni?

Keresi a módját annak, hogyan tudja pénzzé tenni weboldalát és pénzt keresni könnyedén? Ha igen, akkor az affiliate marketing, azaz partnerprogram lehet a tökéletes megoldás az Ön számára.

Mennyire népszerűek az új TLD végződések? blog OG kép

Mennyire népszerűek az új TLD végződések?

2012-ben az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) elindította az új általános felső szintű tartományok (új gTLD-k) programját a domain névtér bővítése érdekében. A TLD-k a webcímek fontos részét képezik, és a domain név és a pont mögötti betűket jelentik.

6 dolog, amit tudni kell domain név regisztrálása előtt blog OG kép

6 dolog, amit tudni kell domain név regisztrálása előtt

A legjobb domain név kiválasztása vállalkozása számára kritikus, de gyakran kihívást jelentő döntés. Ha jól választja meg, sok látogatót vonzhat a weboldalára, és javíthatja online jelenlétét. Mielőtt azonban végleges döntést hozna, számos dolgot figyelembe kell vennie, és ebben a bejegyzésben megnézzük, melyek ezek és elmagyarázzuk, miért fontosak.

Ki tudsz szúrni egy Tech Support átverést? blog OG kép

Ki tudsz szúrni egy Tech Support átverést?

Látott egy felugró figyelmeztető üzenetet a számítógép képernyőjén? Talán egy kéretlen e-mail volt, amely vírusra vagy a számítógépével kapcsolatos problémára figyelmeztetett? Vagy talán egy telefonhívás, amely azt állította, hogy az Apple-től vagy a Microsofttól jött? Ezek közül bármelyik lehetett műszaki támogatási csalás. De hogyan lehet biztos benne? Mit kell tennie, ha műszaki támogatási csaló a célpontja?

Görög .eu domainek kivezetése blog OG kép

Görög .eu domainek kivezetése

A latin .eu kiterjesztésű végződés alá regisztrált, görög karakterű domain nevek mindegyike fokozatosan megszűnt, azaz törlésre került, a hároméves megszüntetési időszak lejártát követően 2022. november 13-án.

Megjelent a Rocky Linux 9.1 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 9.1

A CentOS alternatívák a Red Hat Enterprise Linux 9.1 és 8.7 kiadása után azonnal frissítéseket kapnak mind a 8-as, mind a 9-es sorozathoz. Az AlmaLinux az elsők között adta ki a 9.1-es verziót, most a Rocky Linux következik körülbelül egy héttel utána.

Megjelent a CloudLinux OS 8.7 blog OG kép

Megjelent a CloudLinux OS 8.7

A CloudLinux csapata örömmel jelenti be, hogy megjelent a CloudLinux OS 8.7-es kiadása.

.EU áremelés - 2006 óta először blog OG kép

.EU áremelés - 2006 óta először

Az EURid, az .eu domain végződés non-profit központi nyilvántartó szervezete az Európai Bizottsággal kötött szerződése értelmében a díjakat a felmerülő költségek függvényében állapítja meg.

Black Friday biztonsági kockázatok blog OG kép

Black Friday biztonsági kockázatok

A vásárlók tavaly, 2021-ben közel 40 milliárd US dollárt költöttek a Cyber Week alatt. Az átlagos amerikai felnőtt vásárlók csak a fekete pénteken 430 dollárt költöttek, így ez az időszak továbbra is az év egyik legnagyobb online vásárlási eseménye.

A felhőalapú kapacitások 6 gyakori felhasználási módja blog OG kép

A felhőalapú kapacitások 6 gyakori felhasználási módja

A felhőalapú számítástechnika nagyon népszerűvé vált a vállalkozások körében. A tavalyi évben a vállalkozások már több mint háromnegyede használta és napról napra egyre többen vezetik be. Ha még nem gondolt rá, az valószínűleg azért van, mert nem tudja, mire használhatja. Hogy ötletet adjunk, itt bemutatjuk a hat fő felhasználási módját.

AlmaLinux 9.1 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 9.1 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány büszkén jelenti be, hogy a mai napon elérhetővé vált az AlmaLinux OS 9.1 “Lime Lynx” kódnevű kiadás stabil verziója.

Megjelent a WordPress 6.1.1 blog OG kép

Megjelent a WordPress 6.1.1

Pontosan két héttel a WordPress 6.1 (kódneve Misha) kiadása után most egy kisebb frissítés is elérhető a WordPress 6.1.1 kiadásában.

Mi az a HTTP? blog OG kép

Mi az a HTTP?

Ha nagyon éles szemmel nézi a webcímeket a böngészője felső sávjában, valószínűleg észrevette már bármely weboldal címének legelső részét, a “HTTP” vagy “HTTPS” betűket. De mi is az a HTTP, és hogyan működik? Vessünk egy pillantást a ragasztóra, amely összetartja a webet.

Megjelent a Rocky Linux 8.7 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 8.7

Örömmel adjuk hírül, hogy megjelent a Rocky Linux 8.7 stabil verziója. Ez a kiadás a Red Hat Enterprise Linux 8.7-ből származik, és jelenleg x86_64 és aarch64 architektúrákra egyaránt elérhető.

AlmaLinux 8.7 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 8.7 elérhető

Jó hírunk van az AlmaLinux használóinak! Az AlmaLinux OS Alapítvány büszkén jelenti be az AlmaLinux OS 8.7 verzió - “Stone Smilodon” kódnevű - kiadás megjelenését.

Turbózza fel weboldalát CDN segítségével blog OG kép

Turbózza fel weboldalát CDN segítségével

Beszéljünk valamiről, ami szinte minden egyes weboldal számára fontos: a sebesség optimalizálásáról. Ahhoz, hogy erről beszélhessünk, meg kell említenünk egy lényeges kulcsszereplőt: a CDN-t. A CDN fontos szerepet játszik a webhely sebességének optimalizálásában. Sokan azonban nem ismerik, hogy egy tartalomszolgáltató hálózat (CDN) hogyan befolyásolja a sebesség optimalizálását.

Pár szóban a dedikált szerverekről blog OG kép

Pár szóban a dedikált szerverekről

A dedikált szerver vagy dedikált szerver hosting pontosan az, mint a neve is sugallja: egy teljesen az Ön weboldalának szentelt szerver.

Megjelent a Kubuntu 22.10 blog OG kép

Megjelent a Kubuntu 22.10

A Kubuntu csapat örömmel jelenti be, hogy megjelent a Kubuntu 22.10 kiadása, amely a “gyönyörű” KDE Plasma 5.25 verziójával érkezik, amely egyszerű, de erőteljes is egyben.

Alapvető szempontok tárhely választáshoz blog OG kép

Alapvető szempontok tárhely választáshoz

Ha kisvállalkozóként weboldala van, vagy személyes blogja, viszonylag alacsony látogatószámmal (egy nagy forgalmú oldalhoz képest), a klasszikus osztott tárhely valószínűleg a legideálisabb megoldás az Ön számára.

Domain név útmutató blog OG kép

Domain név útmutató

A domain név az, amit a webböngésző címsorába ír be, amikor meg akar látogatni egy webhelyet, ha nem a webszerver IP-címét adja meg. A domain nevek lehetnek alfanumerikusak, ami azt jelenti, hogy betűket és számokat, valamint néhány nagyon korlátozott jelet is tartalmazhatnak.

Tippek domain neved biztonságának megőrzéséhez blog OG kép

Tippek domain neved biztonságának megőrzéséhez

A domain név egy cég (vagy akár magánszemély) egyik legfontosabb és legértékesebb eszköze. Ha elveszíti felette az ellenőrzést a regisztráció elévülésével, vagy csalás, illetve hacker támadás miatt, akkor elveszítheti weboldalának teljes forgalmát, aminek a felépítése akár évekig is eltarthatott.

Hogyan tartsd biztonságban szervered blog OG kép

Hogyan tartsd biztonságban szervered

Mivel a kiberbűnözői tevékenység nem csak növekszik, hanem egyre kifinomultabbá is válik, az IT rendszerek megvédése mindenki szervezet számára prioritást élvez. Azok számára, akiknek dedikált szervereket (vagy VPS-t) kell használniuk, még nagyobbak a kibertámadás áldozatává válás lehetséges következményei. Itt megosztunk néhány egyszerű ötletet a biztonság fokozására.

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal blog OG kép

Hogyan birkózunk meg a DDOS támadásokkal

Napjaink internetének egyik legégetőbb problémája a DDoS támadások. Mivel botnetek felhasználásával viszonylag olcsón lehet támadást indítani, azonban mivel a célzott szolgáltatónál már nagy mennyiségben érkezik a támadó forgalom, annak kiszűrése - úgy, hogy a szolgáltatások végig elérhetőek maradjanak - nem feltétlenül triviális.

Ext2/3 konvertálása EXT4-re blog OG kép

Ext2/3 konvertálása EXT4-re

A Linux Ext2 és Ext3 fájlrendszere mára elavulttá vált, azonban sajnos még találkozni olyan szerverekkel ahol ezeket használják. Itt az ideje átalakítani a régi fájlrendszereket a legújabb, EXT4-re. Az Ext4 fájlrendszer gyorsabb és megbízhatóbb, mint a korábbi verziók.

SWAP fájl készítése Linuxon blog OG kép

SWAP fájl készítése Linuxon

A Swap egy olyan lemezterület (vagy fájl), amelyet akkor használnak fel az operációs rendszerek, ha a fizikai RAM megtelik, vagy kezd megtelleni. Ha egy Linux rendszerben kezd elfogyni a memória, a kernel elkezdi az inaktív (régen vagy egyáltalán nem használt) memória területeket elhelyezni a SWAP területre, ezzel is memóriát szabadítva fel.

cPanel eltávolítja a Horde webmailt blog OG kép

cPanel eltávolítja a Horde webmailt

Pár nappal ezelőtti bejelentés alapján a cPanel (előreláthatólag 2022. decemberében vagy 2023. januárban érkező) 108-as verziójában eltávolításra került a népszerű Horde webmail, így a jövőben csak a Roundcube integrálására fókoszulnák.

Google Fonts és a GDPR megfelelőség blog OG kép

Google Fonts és a GDPR megfelelőség

Még idén januárban a müncheni regionális bíróság 100 eurós kártérítés megfizetésére kötelezte egy webhely üzemeltetőjét, amiért weboldalára a Google Fonts betűtípusokat a Google CDN-ből ágyazta be, így a látogatók beleegyezése nélkül továbbította az IP címeket a Google-nek.

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat blog OG kép

Hogyan gyorsíthatjuk weboldalunkat

Az osztott tárhely nagyszerű kis, mérsékelt forgalmú weboldalak számára, de kezdő tárhelycsomagként soha nem fogja ugyanazt a sebességet és teljesítményt nyújtani, mint a VPS, a felhő vagy a dedikált szerver. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem tehet a megosztott tárhelyen működő webhely felgyorsítása érdekében, ha a betöltési és válaszidők lassúak. Ha a webhelye sebességének optimalizálásának módjait keresi, itt van, hogyan teheti meg.

5 különböző fajta webtárhely megoldás blog OG kép

5 különböző fajta webtárhely megoldás

Ha WordPress weboldalt szeretne készíteni és futtatni, szüksége lesz webtárhelyre.

Útmutató email tárhely választáshoz blog OG kép

Útmutató email tárhely választáshoz

Számos ingyenes e-mail szolgáltató áll rendelkezésre, amelyet akár vállalkozása számára, akár magáncélra használhat. Bár az ötlet, hogy nem kell egy fillért sem fizetni, csábító lehet, azonban ezeken a platformokon létrehozott email címek egyáltalán nem professzionálisak, ezen kívül rengeteg limitációja lehet, vagy éppen adatbiztonsági kérdések merülnek fel.

7 módszer adataid biztonságossá tételére blog OG kép

7 módszer adataid biztonságossá tételére

Ahogy Clive Humby mondta, az adat az új olaj. Olyan értékes árucikk, hogy a kiberbűnözők mindent megtesznek, hogy megszerezzék. Ha pedig sikerül, akkor zsarolásra használják, és a sötét weben eladják más bűnözőknek. Ha ez nem lenne elég aggasztó, az eszközök, amelyekkel megpróbálják megszerezni, szintén pusztítást okozhatnak. Egész rendszereket fertőznek meg rosszindulatú szoftverekkel, zsarolóprogramokkal teljesen offline állapotba hozzák a rendszereket, és kifinomult technikákat alkalmaznak a bejelentkezési adatok ellopására, vagy durva erőszakkal jutnak be. Ma már minden cégnek kötelessége, hogy biztonságban tartsa adatait. Íme néhány módszer a sajátjainak megerősítésére.

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket? blog OG kép

Hogyan segít a felhő csökkenteni az energiaszámlákat és az IT-költségeket?

A legutóbbi felmérések szerint az EU-ban a vállalatok energia számlái négyszeresére emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, és további emelkedés várható. A zsugorodó piaccal együtt ezek sok cég jövőjét veszélyeztetik. Az energiaszámlák csökkentésének és az informatikai megtakarításoknak egyik módja a felhőbe való áttérés. Itt megvizsgáljuk az előnyöket.

A Rocky Linux 9.0 új sziklaszilárd build rendszerrel érkezik blog OG kép

A Rocky Linux 9.0 új sziklaszilárd build rendszerrel érkezik

A RHEL klón Linux disztribúció csapata reméli, hogy a felhő-natív build-rendszer segítségével az új RHEL-kiadásokat követő egy héten belül kiadhatja a Rocky új verzióit.

Megjelent a Rocky Linux 9.0 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 9.0

A Rocky Linux egy nyílt forráskódú Linux-disztribúció, amelyet a Rocky Enterprise Software Foundation fejlesztett ki. A fejlesztők most jelentették be a Red Hat Enterprise Linux klónjának új kiadását, a Rocky Linux 9.0-t. Az új kiadás alapértelmezett asztali környezetként a GNOME 40-et tartalmazza, és 2032. május 31-ig lesz támogatott.

Miért fordul egyre több vállalkozás a menedzselt megoldások felé? blog OG kép

Miért fordul egyre több vállalkozás a menedzselt megoldások felé?

Gondoljon vissza a 2019-es irodára - szinte teljesen felismerhetetlen a mai munkakörnyezethez képest. Az elmúlt három év a távmunka, valamint a big data technológiák és a SaaS megoldások megjelenését hozta magával.

Mi a különbség a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között? blog OG kép

Mi a különbség a .COM, .NET, .ORG, .CO és .BIZ domainek között?

Talán már észrevette, hogy minden weboldal címe két kritikus összetevőből áll. Az első rész a domain név, amely egyedi, és megragadja az Ön márkájának vagy vállalkozásának nevét, a második rész pedig a domain kiterjesztés, amely lényegében megmondja, hogy milyen típusú weboldalról van szó. A domain kiterjesztések létfontosságú szerepet játszanak a webhely hitelességének eldöntésében, és segítenek a közönségnek megérteni, hogy mi a webhely pontos szándéka. Kereskedelmi, információs vagy valami más célt szolgál?

Változások a .hu domain szabályzásban blog OG kép

Változások a .hu domain szabályzásban

Július elseje két lényegi és egy kisebb változást hoz az ISZT Domain Regisztrációs Szabályzatának módosítása, amely mindenkire kihatással lehet aki .hu domaint regisztrál, vagy regisztrálna.

Mi az az e-mail feketelista? blog OG kép

Mi az az e-mail feketelista?

Küldött már valakinek e-mailt, és nem kapott választ? Talán elgondolkodott már azon, hogy miért maradt válasz nélkül az e-mailje. Lehet, hogy a címzett egyszerűen elfoglalt volt, vagy nem látta az e-mailt, de az is lehet, hogy a címzett e-mail szervere blokkolta az e-mailt. Az egyik módja annak, hogy egy e-mail szerver blokkolja az e-maileket, az egy feketelista használata. Ez a blogbejegyzés elmagyarázza, mi az az e-mail feketelista, és hogyan kerülheti el, hogy maga is feketelistára kerüljön.

A .xyz domain végződésről blog OG kép

A .xyz domain végződésről

Mivel egyre többen jelennek meg az Interneten, hogy kifejezzék ötleteiket vagy vállalkozást indítsanak, a megfelelő domain kiterjesztés segít Önnek abban, hogy láthatóvá váljon a saját szakterületén.

Tippek a megfelelő VPS szolgáltatás kiválasztásához blog OG kép

Tippek a megfelelő VPS szolgáltatás kiválasztásához

A VPS-t széles körben természetes továbblépésnek tekintik az osztott tárhelyről váltó vállalatok számára. Megfizethető, nagy teljesítményű és természeténél fogva biztonságosabb, és kivételesen több erőforrást biztosít mindössze egy kis áremelkedésért. Bár a VPS lehet a helyes döntés, a legjobb tárhely szolgáltató és csomag megtalálása némi megfontolást igényel. Íme néhány fontos tipp a helyes választáshoz.

7 dolog, amire egy email tárhelynél figyelni kell blog OG kép

7 dolog, amire egy email tárhelynél figyelni kell

Üzleti kommunikáció esetén az első számú kapcsolattartási lehetőség manapság az e-mail. Gyors, egyszerű és a sok üzenetküldő alkalmazással ellentétben mindenkinek rendelkezésére áll. Külső és belső leveleket egyaránt küldhet, dokumentumokat csatolhat vagy linkeket adhat hozzá, és mindenféle célra használhatja. Egy vállalkozás számára elengedhetetlen egy saját domain e-mail cím. Bár rengeteg e-mail szolgáltatás létezik, nem mindegyik egyforma. Itt elmagyarázzuk, milyen dolgokat kell keresnie, amikor üzleti e-mail tárhely szolgáltatót keres.

A 7 legjobb Red Hat alapú Linux disztribúció blog OG kép

A 7 legjobb Red Hat alapú Linux disztribúció

Más Linux disztribúciókkal ellentétben a Red Hat Enterprise Linux nem teljesen ingyenes. De ettől még élvezheti előnyeit, ha telepíti ezeket az ingyenes RHEL-alapú Linux-disztribúciókat.

AlmaLinux 9 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 9 elérhető

Örömmel jelentjük be, hogy 2022. május 26-án megjelent a régóta várt AlmaLinux 9.0 verziója is. Az AlmaLinux 9 a következő 4 architektúrát támogatja, teljes öszhangban az upstream által támogatott platformokkal:

Mi az a 403 Forbidden hiba és hogyan javítható? blog OG kép

Mi az a 403 Forbidden hiba és hogyan javítható?

Az egyik leggyakrabban előforduló hiba az internet böngészése közben amivel találkozunk a “403 Forbidden Error” (a másik leggyakoribb a 404 - Page Not Found jellegű hibák).

Megjelent a Rocky Linux 8.6 blog OG kép

Megjelent a Rocky Linux 8.6

Nagy örömmel jelentjük be a Rocky Linux 8.6 kiadását, és szeretnénk megköszönni az egész Rocky Linux közösségnek a kemény munkát és elkötelezettséget, amellyel ezt a kiadást megvalósították. Ez az új verzió hibajavításokat és fejlesztéseket tartalmaz, valamint számos új funkciót, mint például a továbbfejlesztett telepítési támogatás, a rendszer stabilitásának és biztonságának javítása, valamint a felhasználóbarát kezelőeszközök, amelyek még egyszerűbbé teszik a Linux rendszer telepítését, kezelését és konfigurálását.

SSL tanúsítvány telepítése és beállítása cPanel-en blog OG kép

SSL tanúsítvány telepítése és beállítása cPanel-en

Ebben a rövid leírásban bemutatom, hogy lehet cPanel felületén SSL tanúsítványt telepíteni, beleértve a CSR és privát kulcs generálását.

AlmaLinux 8.6 elérhető blog OG kép

AlmaLinux 8.6 elérhető

Az AlmaLinux OS Alapítvány örömmel jelenti be, hogy az AlmaLinux OS 8.6 Stable kiadása 2022. május 12-én elérhetővá vált. Ez a stabil kiadás az x86_64, aarch64 és ppc64le architektúrákhoz készült és készen áll az éles telepítésekre és használatra. Töltsd le a hozzád legközelebbi tükör szerverről, vagy az alábbi linkről x86 platformra, a BME magyarországi tükör szerveréről: ftp.bme.hu/almalinux/8.6/isos/x86_64/AlmaLinux-8.6-x86_64-minimal.iso

6 ok, hogy tárhely szolgáltatót válts blog OG kép

6 ok, hogy tárhely szolgáltatót válts

A szolgáltatókat összehasonlító weboldalaknak köszönhetően az emberek rendszeresen váltanak bankot, biztosítót, internet- és mobilszolgáltatót, hogy jobb szolgáltatást kapjanak a pénzükért. Ha Ön egy weboldal tulajdonosa, néha érdemes lehet a tárhelyszolgáltatót is lecserélni. Végül is a tárhelyszolgáltatás terén is fejlődnek a dolgok és rengeteg új technológia, eszköz és funkció áll rendelkezésre, amelyek előnyeit kihasználhatja. Íme hat módja annak, hogy hasznot húzhat a webszolgáltatójának lecseréléséből.

Pár szóban az osztott tárhelyekről blog OG kép

Pár szóban az osztott tárhelyekről

Kíváncsi vagy, hogy melyik tárhely megoldás alkalmas számomra? Ez magától a weboldaladtól is függ.

Hogyan válasszunk dedikált szerver szolgáltatást blog OG kép

Hogyan válasszunk dedikált szerver szolgáltatást

A nagy teljesítményű feldolgozást és nagy tárhelyet igénylő vállalatok számára a dedikált szerver kiváló választás. Ezek a szupererős gépek azonban hihetetlenül drágán megvásárolhatók, és házon belüli kezelésükhöz tapasztalatra van szükség.

IaaS, PaaS és SaaS: Mi micsoda blog OG kép

IaaS, PaaS és SaaS: Mi micsoda

Az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), a platform mint szolgáltatás (PaaS) és a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) három különböző felhőszolgáltatás. Hogy segítsen megérteni hasonlóságaikat és különbségeiket, ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mik ezek, és mire használják őket.

A jelölő nyelvekről pár szóban blog OG kép

A jelölő nyelvekről pár szóban

A jelölőnyelv (markup language) olyan számítógépes nyelv, amely címkékkel határozza meg a dokumentumon belüli elemeket. Mivel a jelölőnyelv az emberi felhasználók számára is olvasható, az ilyen formában írt fájlok a máshol megszokott programozási szintaxis helyett szabványos szavakat tartalmaznak. A különböző jelölőnyelvek közül a HTML és az XML a leggyakrabban használt.