Csináld jól elsőre – Válassz megfelelő domain nevet

Függetlenül a vállalkozásod jellegétől, a domain név választás az egyik legkritikusabb pontja az internetes márkaépítésednek. Meg kell bizonyosodj arról, hogy nem csak olyan domain nevet választasz, ami leírja üzleted célját, hanem olyat amire könnyű rákeresni is.

Honlapunk helyezése a keresőmotorok találatai között, meghatározza üzletünk sikerességét, ami megmagyarázza, miért mozgatnak meg minden követ a vállalkozások azért, hogy bekerüljenek a legelső találatok közé az Internet. Szerte a világban a cégek digitális marketingeseinek stratégiai célja, hogy tömegesen regisztráljanak minden olyan gTLD-re, ami összefüggésbe hozható a cégük termékével vagy szolgáltatásával.

Ezt az óriási érdeklődést az iparspecifikus domain nevek körül, az új gTLD-k regisztrálásának lehetősége táplálja. Ez vezetett ahhoz, hogy a cégtulajdonosok szerte a világon nem csak a legjobb domain nevek közül válaszhathatnak szabadon, hanem egy sor iparspecifikus doman kiterjesztés közül is.

De ahogy mondani szokták, ha túl sok jó lehetőséged van, túl nehéz döntened. Összeállítottuk a legfontosabb irányelveket, amik segítenek kiválasztanod a leginkább megfelelő domain kiterjesztést az üzleted számára. Ám előbb tekintsük át, milyen elven működnek a kereső oldalak.

Miért fogok emiatt jobb helyezéshez jutni a Googlenél vagy más keresőnél? Az új gTLD-k megjelenésével, a keresők jobban tudnak rangsorolni, mint a .com domain nevek alapján. Például, ha valaki egy egyedi szolgáltatást keres, a kereső motorok az alapján sorolják be a weblapokat, hogy kiterjesztésük mennyire releváns a vonatkozó iparág szempontjából.

Így válassz megfelelő domain nevet:

  • Relevancia: Kell többet mondanom? Nem tudom eléggé hangsúlyozni mennyire fontos, hogy a domain neved és kiterjesztésed passzoljon az üzletedhez. Például fényképezőgép márkák és kezdő fényképészek választhatják a .camera vagy a .photograph címeket, amik közeli kapcsolatban állnak a területükkel. Ajánlj az ügyfeleidnek rövid és frappáns címeket a TLD-k közül, kezdve a generikus címektől, min a .today, az iparágispecifikus címekig, mint a .shoes.
  • Könnyű megjegyezhetőség: Egy intuitív domain név segít abban, hogy jobban emlékezzenek az emberek a honlapodra. Egy könnyen megjegyezhető domain és egy üzleti szempontból releváns kiterjesztés, egyértelműen segít mélyebb hatást gyakorolnod az ügyfeleidre. Természetesen mindez a márkaépítés szempontjából is igen hasznos.
  • Demográfia: Ha a célpiacod lokális jellegű vagy ország/régió specifikus, jó ötlet lehet, ha az erre utaló domain néven regisztrálsz, mint amilyen például a europetours.eu is.
  • Speciális karakterek és szimbólumok: A domain nevek rendszere nem engedélyezi speciális karakterek és szimbólumok használatát (eltekintve a kötőjeltől) a domain nevek kiterjesztés előtti részében.
  • Ne rettenj meg az ártól: A domain név és a kiterjesztés relevanciája a legfontosabb, amikor a leginkább találó domain nevet keresed a vállalkozásod számára. Ezért az üzleti életben a domain nevek relevanciája fontosabb azok áránál. A fogyasztók a domain neved vagy márkád alapján fogják keresni a termékeket. A megfelelő doman név és kiterjesztés, ezért vonzani fogja a vevőket.

Reméljük élvezted ezt a cikket! Örömmel vennék az észrevételeidet a kommentek között. Ha bármilyen kérdésed van a cikkel kapcsolatban, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, boldogan állunk rendelkezésedre!