5 különböző fajta webtárhely megoldás

Ha WordPress weboldalt szeretne készíteni és futtatni, szüksége lesz webtárhelyre.

Amint elkezdi kutatni a lehetőségeket, gyorsan rá fog jönni, hogy különböző fajtájú tárhely megoldások léteznek, amelyek mindegyike különböző árú, teljesítményű, funkciójú és technikai paraméterű.

Ha a megfelelő döntést szeretné meghozni webhelye számára, fontos, hogy tudja, milyenek az egyes tárhelytípusok, valamint a hozzájuk kapcsolódó előnyök és hátrányok.

Erre szolgál ez a bejegyzés. Azzal kezdjük, hogy általánosságban elmagyarázzuk, mi is az a webhosting. Ezután lebontjuk a legnépszerűbb tárhelytípusokat, és segítünk megérteni, hogy melyik a megfelelő az Ön weboldalához.

Mi az a webhosting?

A webhosting az egy olyan szolgáltatás, mely magában foglalja mind hardvert és a szoftvereket, amely az Ön weboldalának működtetéséhez szükséges és elérhetővé teszi a látogatók számára a világ minden tájáról.

Más szóval, ez az a hely, ahol a webhely fájljait és tartalmát tárolja és ez az, ami ezeket a fájlokat kiszolgálja a látogatóknak, amikor azok belépnek a webhelyére (a weboldal domain nevének beírásával).

Minden egyes weboldal mögött valamilyen webkiszolgáló áll, legyen szó akár egy olyan nagy weboldalról, mint az Index, akár csak egy egyszerű blogról.

Amikor webtárhelyet vásárol, lényegében helyet bérel egy számítógépen. Ez lehet egy számítógép egy része, amelyet megoszt másokkal, egy teljes számítógép, vagy akár egy számítógépek hálózatán (más néven “felhő”) lévő hely.

Ha már megvan a weboldal tárhelye, elkezdheti használni.

Ahogyan a saját számítógépére is telepíthet szoftvert (pl. alkalmazásokat), úgy a webtárhelyére is telepíthet szoftvert.

Ha például WordPress weboldalt szeretne készíteni, akkor először webtárhelyre (a hardverre) van szüksége. Ezután telepítheti a WordPress-t (a szoftvert) a webtárhelyére. És voilá - máris megvan egy olyan weboldal alapjai, amely a világ bármely pontján elérhető az emberek számára.

A különböző weboldalaknak különböző tárhelyigényeik vannak, amikor a weboldal működtetéséhez szükséges erőforrásokról van szó.

Egy nagy forgalmú, nagy erőforrásigényű webhelynek nagy teljesítményű tárhelyre lesz szüksége a munkaterhelés kezeléséhez, míg egy alacsony forgalmú webhelynek kevesebb teljesítmény is elég lesz.

Általánosságban elmondható, hogy a nagyobb teljesítményű tárhely több pénzbe kerül. Nem várná el, hogy egy olcsó, 300 eurós laptop ugyanolyan jól teljesítsen, mint egy 10 000 eurós csúcskategóriás számítógép, és ugyanez a helyzet a webtárhelyekkel is.

A webtárhelyek 5 fő típusa

Most, hogy már tudja, mi az a webtárhely, nézzük át a webtárhely öt fő típusát.

Ezek a tárhelytípusok mindegyike teljes mértékben alkalmas WordPress webhelyek üzemeltetésére. Egyesek azonban jobban megfelelhetnek az Ön WordPress webhelyének egyedi helyzetéhez, mint mások.

Osztott tárhely

Az osztott tárhely az, ahol sokan kezdik a tárhelyszolgáltatással kapcsolatos útjukat, mivel ez az egyik legolcsóbb módja egy webhely elhelyezésének.

Ezen tárhely típus esetében a webhelye/fiókja megosztja az erőforrásokat a webszerver más fiókjaival és webhelyeivel - innen a név.

Az erőforrások ilyen módon történő megosztásával a tárhelyszolgáltatók képesek alacsonyan tartani a költségeiket és alacsony árakat kínálni.

Ez az egyetlen előnye a megosztott tárhelynek - olcsó. A megosztott tárhelyek jellemzően nagy erőforrás-korlátokat is hirdetnek, mint például “korlátlan webhelyek”, “korlátlan tárhely” és/vagy “korlátlan sávszélesség”.

Sajnos nem létezik igazán “korlátlan” tárhely és minden osztott tárhelyszolgáltató továbbra is a “méltányos használat” politikáját alkalmazza. De ettől függetlenül az osztott tárhely emiatt nagyon kedvező árú módja lehet több weboldal futtatásának.

Bár az osztott tárhelyek alacsony árai vonzóak, a teljesítmény, a megbízhatóság és a biztonság tekintetében lehetnek nagyon is valós hátrányai. Például, ha a többi fiók, amellyel megosztja az erőforrásokat, sok erőforrást fogyaszt, az negatív hatással lehet a webhelye teljesítményére, mivel nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás.

Emiatt sokan lépnek túl az osztott tárhelyen, amint webhelyük növekedni kezd, mivel más típusú tárhelyek jelentős fejlesztéseket kínálnak olyan kulcsfontosságú területeken, mint a teljesítmény és a megbízhatóság.

Felhő tárhely

A felhőalapú tárhelyszolgáltatással a webhelye saját dedikált erőforrásokat kap egy hatalmas számítógépes hálózaton, az úgynevezett “felhőben”.

Ez az egyik legfontosabb különbség a felhőalapú tárhely és az osztott tárhely között - ahelyett, hogy megosztaná az erőforrásokat, 100%-ban az Ön webhelyének dedikált erőforrásokat kap. Ez általában jobb teljesítményt eredményez, mivel nem kell aggódnia amiatt, hogy más webhelyei befolyásolják az Ön webhelyét.

A felhőalapú tárhely kiváló megbízhatóságot is kínál, mivel egyetlen hibapont helyett számítógépek hálózata lát el mindent.

A tárhely-erőforrásokat is könnyű frissíteni vagy csökkenteni, mivel a tárhelyszolgáltatónak csak annyit kell tennie, hogy több (vagy kevesebb) erőforrást rendel a fiókjához a hálózaton.

Emiatt a felhőalapú tárhely az egyik leggyorsabban növekvő tárhelytípus. Hallhatott már például olyan neveket, mint Google Cloud Platform, AWS (Amazon Web Services), Microsoft Azure, DigitalOcean stb. Ezek mind a felhőalapú tárhelyszolgáltatók példái.

A felhőalapú tárhelyen (és sok más tárhelytípuson) belül a tárhelyet tovább bonthatjuk két kategóriára:

  • Menedzselt - a tárhelyszolgáltató konfigurálja és karbantartja az a szervert az Ön számára, pl. elvégzi a rendszer komponensek frissítését.
  • Nem menedzselt - a szerver konfigurálása és karbantartása az Ön feladata.

Mindent egybevetve, a nem menedzselt tárhely kevesebbe kerül, mint a menedzselt tárhely, mivel a tárhelyszolgáltató a menedzselt opcióval extra szolgáltatásokat kínál (és ezek az extra szolgáltatások több pénzbe kerülnek).

Általánosságban elmondható, hogy a nem műszaki beállítottságú felhasználók szinte mindig a menedzselt megoldást választják. A fejlesztők azonban a nem menedzselt tárhelyet részesíthetik előnyben a nagyobb rugalmasság és/vagy a költségmegtakarítás miatt.

VPS tárhely

A VPS tárhely sokban hasonlít a felhő tárhelyhez. A fő különbség az, hogy a webhelye egyetlen fizikai szerverről kapja a dedikált erőforrásokat, nem pedig a “felhőből”. Bár nem az egész szervert kapja meg a VPS, a webhelyének kiosztott erőforrások 100%-ban a sajátjai (ellentétben az osztott tárhelyekkel).

Míg a hagyományos VPS tárhely korábban igen népszerű volt, mostanra a felhő alapú tárhelyek elterjedésével ez a megoldás háttérbe szorult.

A legtöbb ember jobban jár a felhőalapú tárhely megközelítéssel, mert rugalmasabb skálázhatóságot kínál. Vagyis könnyebb több erőforrást hozzáadni a szerverhez, ha szükséges (vagy csökkenteni az erőforrásokat).

Ennek ellenére még mindig szép számmal találkozhatsz olyan tárhelyszolgáltatókkal, akik VPS tárhelyet hirdetnek, ezért érdemes tájékozódnod erről a tárhelytípusról.

Menedzselt WordPress tárhely

A menedzselt WordPress tárhely egy speciális tárhelytípus.

WordPress webhelyet az összes többi hosting-módszeren is üzemeltethető, tehát ez biztosan nem az egyetlen módja a WordPress webhely üzemeltetésének. A többi tárhelytípussal ellentétben azonban a menedzselt WordPress tárhely csak WordPress oldalakat tud fogadni, ami bizonyos helyzetekben korlátozó lehet. Például nem telepíthet saját analitikai eszközt (pl. Matomo) a WordPress webhelye mellé.

Különböző típusú tárhelykörnyezeteket használhat, például megosztott tárhelyet, felhőalapú tárhelyet stb. Ily módon a menedzselt WordPress hosting sem különül el teljesen a többi tárhelytípustól.

A legfontosabb dolog, ami megkülönbözteti a “normál” tárhelytől, az a kifejezetten a WordPress-oldalakhoz hozzáadott szolgáltatás csomagja.

Ez jellemzően a következő típusú szolgáltatásokat foglalja magában:

  • Automatikus napi biztonsági mentések, szükség esetén lehetőség van a webhely manuális mentésére is
  • Staging oldalak automata létrehozása (fejlesztéshez)
  • Automatikus WordPress frissítések
  • WordPress-specifikus teljesítményoptimalizálás, például gyorsítótárazás és esetleg tartalomszolgáltató hálózat (CDN)
  • WordPress-specifikus biztonsági szabályok
  • Szakértői WordPress-támogatás

A menedzselt WordPress tárhely fő előnye a kényelem. Többet kap, mint egyszerű webtárhelyet, és ezek az egyéb szolgáltatások időt takaríthatnak meg, amikor webhelye karbantartásáról van szó.

A fő hátránya azonban az ár. Feltételezve, hogy azonos erőforrásokkal rendelkező csomagokról beszélünk, a menedzselt WordPress tárhely mindig drágább lesz, mert ezeket az extra szolgáltatásokat valahogy ki kell fizetned.

Ez azt jelenti, hogy a menedzselt WordPress tárhely jó választás lehet azok számára, akik hajlandóak egy kis felárat fizetni a kényelemért és az extra funkciókért.

Dedikált szerver

A dedikált szerveres tárhely egy fejlett tárhelytípus, amelyet igazából csak nagy forgalmú weboldalakhoz, vagy nagyvállalatok használnak.

A dedikált szerver esetében a tárhely hardver fizikailag az Ön tulajdonában van vagy akár bérelheti is. Utóbbi esetben a bérlés tartalmazza általában a szerver elhelyezés és fizikai karbantartás költségeit is, míg saját tulajdonú eszköz esetén erről magunknak kell gondoskodni.

Erre egy átlag WordPress-felhasználónak soha nem lesz szüksége, de ez egy olyan tárhelytípus, amellyel találkozhat, ezért hasznos, ha ismered ezt a kifejezést.

Konklúzió

Ha weboldalt szeretne készíteni, szüksége van weboldal hostingra. Azonban különböző típusú tárhelyek közül választhat, ezért fontos, hogy tisztában legyen a lehetőségeivel, valamint az egyes tárhelytípusok előnyeivel és hátrányaival.

Egyes tárhelytípusok például a költségek alacsonyan tartására összpontosítanak a teljesítmény rovására, míg mások a maximális teljesítményre és rugalmasságra (de gyakran a magasabb költségek vagy a hozzáadott összetettség rovására).