IaaS, PaaS és SaaS: Mi micsoda

Az infrastruktúra mint szolgáltatás (IaaS), a platform mint szolgáltatás (PaaS) és a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) három különböző felhőszolgáltatás. Hogy segítsen megérteni hasonlóságaikat és különbségeiket, ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mik ezek, és mire használják őket.

Mi az az Iaas, Paas és Saas?

Az IaaS, a PaaS és a SaaS a felhőszolgáltatás három különböző típusa, amelyeket a vállalatok egy felhőszolgáltatótól vásárolhatnak. Az egyik leggyakrabban használt felhőtípus az IaaS, amely olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy felhőalapú infrastruktúrát - például tárolót, szervereket és hálózatot - béreljenek az adatok tárolásához és az alkalmazások futtatásához. Az IaaS egy menedzselt szolgáltatás.

A PaaS egy speciálisabb szolgáltatás, amelyet a vállalatok és a fejlesztők új alkalmazások létrehozására, telepítésére és hosztolására használhatnak. Mivel ez a felhőben történik, a legtöbb vállalat a PaaS-t az ügyfeleknek szánt alkalmazások fejlesztésére használja. A szolgáltatás magában foglalja mind a felhőinfrastruktúrát (mint az IaaS), mind a fejlesztési platformot.

A SaaS a leggyakrabban használt felhőszolgáltatás, ahol a szoftvercégek felhőalapú szoftvermegoldásokat kínálnak az ügyfeleknek. Az előfizetés útján értékesített szolgáltatásokat közvetlenül a szoftvergyártótól lehet megvásárolni, vagy egy felhőszolgáltatón keresztül lehet licencelni. Olyan szolgáltatások tartoznak ide, mint az Office 356, a Salesforce és a Zendesk.

Mire használják az IaaS-t?

Az IaaS lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy saját infrastruktúrát építsenek ki anélkül, hogy hardvert kellene vásárolniuk, adatközpontot építeniük vagy a fizikai környezet kezelését vállalniuk kellene. Ehelyett mindent a szállító infrastruktúráján tárolnak, és ők kezelik a hardvert, míg a vállalat online hozzáférhet és kezelheti a rendszerét. Ebben az értelemben az IaaS jelentős pénzügyi megtakarítást jelenthet a házon belüli rendszerekhez képest.

Az IaaS jelentős előnyökkel jár a vállalkozások számára. Amellett, hogy nem kell nagymértékben befektetni a hardverbe, a felhő “pay-as-you-go” díjstruktúrája azt jelenti, hogy a vállalatok csak az általuk használt IT-erőforrásokért fizetnek. Ha ezt azzal a képességgel kombináljuk, hogy az erőforrások igény szerint azonnal növelhetők vagy csökkenthetők, akkor a szervezetek nagyobb kontrollt gyakorolhatnak kiadásaik felett, miközben biztosak lehetnek abban, hogy ha több erőforrásra van szükségük, azt egy egérkattintással megkaphatják.

További előnyök közé tartozik a gyorsabb biztonsági mentés és visszaállítás a felhőalapú biztonsági mentések és DR-megoldások használatával, a 24/7 technikai támogatás, valamint szükség esetén a testre szabott menedzselt szolgáltatási megoldások igénybevétele.

Mire használják a PaaS-t?

A PaaS olyan megoldás, amely olyan keretrendszert kínál a vállalatoknak, amellyel saját felhőalapú alkalmazásaikat fejleszthetik anélkül, hogy saját infrastruktúrát kellene létrehozniuk vagy kezelniük. A létrehozást követően természetesen a vállalat rendelkezik az adott alkalmazás futtatásához ideálisan konfigurált infrastruktúrával, és további, skálázható erőforrásokhoz férhet hozzá, hogy a megnövekedett igényeknek megfelelően tudjon megfelelni.

A PaaS platformok biztonságosak, ideálisak a közös fejlesztésre, és lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy hozzáférjenek az egyre növekvő számú webalapú PaaS-eszközökhöz. Mivel az alkalmazásokat a nulláról építik felhőkörnyezetben, a vállalatoknak nem kell elviselniük azokat a kihívásokat, amelyek a házon belüli fejlesztés, majd a felhőbe való áthelyezés során előfordulhatnak - ez pedig drámaian felgyorsíthatja a végső telepítést. Ráadásul az IaaS-re vonatkozó összes költséghatékonysági előny ugyanúgy érvényes a PaaS-re is.

Mire használják a SaaS-t?

A SaaS felhőalapú szoftvert biztosít a vállalkozások számára, amely - mivel a szállító online hosztolja - az interneten keresztül érhető el. Ez ideális a távmunkához és az együttműködéshez, és azt is jelenti, hogy az adatokat és a szoftvereket nem kell letölteni és telepíteni az egyes eszközökre (bár a felhasználók gyakran mindkettőt megtehetik). Ez minimálisra csökkentheti az adatvesztés kockázatát, javíthatja az adatkezelést, és csökkentheti az informatikai személyzet terheit, akiknek egy nem SaaS-megoldás esetén az egyes alkalmazások verzióinak licencelésével, telepítésével, frissítésével és javításával kellene foglalkozniuk az egyes gépeken. A vállalatok saját IT-felhasználására is kisebb teher hárul, mivel a feldolgozás és az adattárolás a szállító infrastruktúráján történik.

A SaaS-termékek könnyen beállíthatók, használhatók és kezelhetők, miközben nagymértékben skálázhatók. Ha a vállalat növekszik, egyszerűen nagyobb csomagot vehet igénybe, és az új felhasználók könnyen hozzáférhetnek. Ráadásul, ha egy alkalmazott távozik, a hozzáférés ugyanilyen egyszerűen visszavonható. Ráadásul a SaaS-termékeket a gyártó automatikusan foltozza és frissíti, csökkentve ezzel a sebezhetőségek kialakulásának esélyét.

A SaaS egyetlen lehetséges hátránya, hogy az ügyfél a szolgáltatótól függ, hogy a szoftver online maradjon. Bár ezek rendkívül ritkák, ha mégis kiesik a szolgáltatás, a vállalat nem sokat tehet, amíg a szolgáltató nem tudja helyreállítani a szolgáltatást.


Reméljük, hogy ezt a bejegyzést elolvasva már tisztában van azzal, hogy mi az IaaS, a PaaS és a SaaS, mire és miért használják őket a vállalatok, és ebből kiindulva ismeri a köztük lévő hasonlóságokat és különbségeket.