Hogyan válasszunk dedikált szerver szolgáltatást

A nagy teljesítményű feldolgozást és nagy tárhelyet igénylő vállalatok számára a dedikált szerver kiváló választás. Ezek a szupererős gépek azonban hihetetlenül drágán megvásárolhatók, és házon belüli kezelésükhöz tapasztalatra van szükség.

Manapság sokkal megfizethetőbb megoldás, amely csökkentheti az IT-csapatok munkaterhét, ha egy hosztolt dedikált szervert választanak. Itt tárgyaljuk, hogy mit kell keresnie egy dedikált szerver hosting megoldásnál.

Miért válassza a bérlést a vásárlás helyett?

A dedikált szerverek csúcsgépek, amelyek nem olcsók. A vállalati kategóriájú modellek több ezer fontba is kerülhetnek, ami hatalmas lyukat üthet bármely vállalat informatikai költségvetésén. Ez rengeteg pénz egy olyan szerverért, amelyet néhány éven belül újabb és jobb technológia fog felváltani. Természetesen egy dedikált szerver birtoklása csak a kezdet. Fizetnie kell az áramellátásért, a hűtésért, a biztonságért és a karbantartásért is.

A szerver bérlés sok vállalat számára jobb megoldás, mivel még mindig megkapja a szükséges teljesítményű szervert, de a jelentős egyszeri beruházási kiadások helyett kezelhetőbb havi bérleti díjat fizet. Ez azt is jelenti, hogy nem ragaszkodik a szerveréhez, amikor jobb technológia jelenik meg, mivel egyszerűen frissítheti azt. Ráadásul a szerver bérléssel az áramellátás, a hűtés, a biztonság és a karbantartás mind benne van a csomagban.

Menedzselt dedikált szerver hosting

Az első dolog, amit egy dedikált szerver megoldásnál keresnie kell, az a menedzselt, szolgáltató által kezelt szolgáltatás. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy a szolgáltató vállalja Ön helyett a szerver adminisztrációs feladatait. Amellett, hogy gondoskodik arról, hogy a szervere jó állapotban legyen és online maradjon, gondoskodik az operációs rendszer frissítéseiről és a biztonsági javításokról is. Ennek eredményeképpen az informatikai személyzet terhei csökkennek, így fontosabb feladatokra összpontosíthatnak.

A jobb szolgáltatók azonban ennél többet is kínálnak. Ha például tájékoztatja őket a szerver szerepéről és a használni kívánt szoftverekről, akkor alkalmazásoptimalizálást biztosítanak, hogy a szerver az Ön igényeinek megfelelő teljesítményt nyújtsa.

Emellett fejlett proaktív felügyeletet alkalmaznak, hogy folyamatosan ellenőrizzék a dedikált szerver egészségét és teljesítményét, hogy az továbbra is a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa.

A kiszolgáló testreszabása

A tárolókapacitás és a feldolgozási teljesítmény tekintetében minden vállalatnak más-más igényei vannak. Nincs értelme olyan erőforrásokért fizetni, amelyekre soha nem lesz szüksége, vagy olyan szervert beszerezni, amely nem felel meg a követelményeknek. Egy jó szolgáltató többféle kész szervert kínál, és ha valami másra van szüksége, lehetőséget ad arra, hogy saját, személyre szabott modellt építsen, és Ön választhatja ki a CPU-magokat, a memóriát, a lemez- és hálózati csatlakozási lehetőségeket.

Naprakész technológia

A dedikált szerverekben lévő technológiát a gyártók folyamatosan fejlesztik. Minden évben jobb CPU-kat, SSD-ket, DDR-t és így tovább. Minél újabb a technológia, annál többet tudsz vele csinálni, és annál jobban felveheted a versenytársaiddal a versenyt. Egy jó szerver szolgáltató új technológiát biztosít, például a legújabb Intel Xeon processzorokat, DDR4-et és nagy sebességű SSD-tárolókat, és rendszeresen beruház új gépekbe, hogy Ön kihasználhassa az általuk nyújtott teljesítményt, és soha ne maradjon le a riválisai mögött.

Ha végül nagyobb megoldásra van szüksége, egy jó szolgáltató segít az új hardverre való áttérésben, vagy lehetőséget ad a horizontális skálázásra fürtözés vagy terheléselosztás révén.

Az Ön szervere, az Ön választása

A menedzselt dedikált szerver megoldásnak ugyanazt az ellenőrzést kell biztosítania a szervere felett, mintha közvetlenül vásárolta volna meg. Ez magában foglalja a teljes root SSH / RDP hozzáférést, a Linux vagy Windows szerver kiválasztásának szabadságát, valamint az operációs rendszerek és vezérlőpanelek közötti választási lehetőséget. Ami a vezérlőpaneleket illeti, ezeknek tartalmazniuk kell a Plesk és a cPanel/WHM rendszereket, az iparág vezetőit, amelyekre oly sok vállalat támaszkodik.

Biztonság és üzletmenet-folytonosság

A biztonság minden vállalat számára óriási jelentőséggel bír, és a dedikált szerver felhasználóknak számítaniuk kell arra, hogy a szolgáltató előre konfigurálja a gépet szoftveralapú tűzfallal, behatolásérzékeléssel és -megelőzéssel, automatikus IP-blokkolással, rosszindulatú programok elleni védelemmel és alkalmazás tűzfallal.

A biztonsági mentési megoldások a biztonsági menedzsment szerves részét képezik, és egy jó tárhelyszolgáltató olyan megoldást kínál, amely megfelel a digitális vállalatok számára. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a felhasználók a kívánt gyakorisággal ütemezzék az automatikus biztonsági mentéseket, hanem titkosítja a biztonsági mentéseket, és ellenőrzi azok sértetlenségét, hogy szükség esetén hatékonyan visszaállíthassák azokat.


A dedikált szerverek nagyszerű teljesítményt nyújthatnak az üzleti alkalmazások számára, de költségük és kezelési igényük akadályokat jelenthet a beszerzésüket tervező vállalatok számára. Ezek az akadályok leküzdhetők a menedzselt dedikált szerver hosting választásával. Remélhetőleg az itt tárgyalt pontok segítenek megtalálni a megfelelő szolgáltatót a dedikált szerverhez.